Šeit pieejami „Kas notiek Latvijā?” vadītāja un redakcijas raksti saistībā ar raidījumā apspriesto vai citām aktualitātēm. 29.04.2024.
 
Kādu iemeslu dēļ divu labi izglītotu un ar nelikumībām nesaistītu cilvēku sadzīvisks konflikts kinoteātrī aizvadītajā nedēļas nogalē beidzās ar slepkavību? Vai šis ir atsevišķs gadījums vai simptoms, saistībā ar kuru, un arī citiem šaujamieroču izmantošanas gadījumiem, jābūt konsekvencēm šaujamieroču apritē Latvijā? Šie ir divi pamatjautājumi šīvakara debatēm „Kas notiek Latvijā?”.
Modris  petersonmodris@inbox.lv  10:34  |  23.02.2011.

Par ieroču atļaujām!!!!!!Cik veseli esam mēs visi kopā? Mūsu valsts varas sviras kustina personas, kuru garīgā veselība nav pārbaudīta, bet viņi viens otram dāvina ieročus… un, kas vēl trakāk – nosaka lielu daļu mūsu ikdienas – nodokļus, darba laikus, veselības aprūpes pieejamību, to, kas mums jāmācās skolās, to, cik mūsu vecākiem saņemt pensijās un mazam bērnam pabalstā… un vēl, un vēl… 

vēl    13:33  |  23.02.2011.

tā tas ir, kad saduras 2 mentalitātes - viens uzņēmīgs skolnieks, students, izglītots darbinieks, acīmredzami atbildīgs un veiksmīgs VISĀS JOMĀS - darbs, ģimene, bērnu skaits par to liecina. Piedevām, cilvēks pašapzinīgs un drošs - nekulturālam cūkam spēj aizrādīt, nevis paciest filmas traucēšanu. Nekāda kalpu dvēsele! Un otrs - agresīvs, varaskārs, brutāls un nepieklājīgs, nespējīgs cienīt apkārtējos, apmāts ar ieročiem, kā darbības virzienu izvēlējies sfēru ar varas pielietojumu - policiju, apsardzi, kas daudz smadzeņu neprasa, bet rada pārākuma sajūtu un apmierina kompleksus. Doktora darbs par vāju, palicis neaizstāvēts. Policijas akadēmija nepabeigta, jo likvidēta. Psihiskā noturība - zem katras kritikas, sava pārākuma, šovinisma un nesodāmības apsēstība acīmredzama. Šādiem spēkiem konfliktējot, diemžēl, ieceļojusi, bruņota un ieaudzināta brutalitāte ņem virsroku un iznīcina labākos latviešu prātus! Ne velti , piem., Šveicē, pie KATRA likumpārkāpēja apraksta VIENMĒR piemin viņa izcelsmi - likumnepaklausīgie 90% ir ar imigrācijas saknēm, un tas NAV MAZSVARĪGI - ir TAUTAS, kurām MENTĀLI VARDARBĪBA IR TUVA un cilvēka dzīvība tiek vērtēta ZEMU. Kā šoreiz. 

zheel  svetams@inbox.lv  13:52  |  23.02.2011.

Cien. raidiijuma veidotaaji vadzeetu shodienas raidiijuma teemu par valdiibas vakardienas leemumiem.Palasiet par sho teemu komentaarus netaa. 

vārna    15:28  |  23.02.2011.

Protams, ka 4 šāvieni precizi mērķī nevar būt nejaušība. Protams, ka krīze laikos saasinās cilvēku emocijas un pieaug agresivitāte. Protams, jāpārskata ieroču turēšanas atļauju izsniegšanas kritēriji. Protams, kinoteātra vadībai jāuzņemas atbildība par to, ka kinozālē var ienest šaujamieroci, turklāt tik nedrošu, ka var "nejauši izšaut". Var jau aculiecinieki teikt, ka mirušais A.Egle uzbruka pirmais, jo nespēja paciest nekaunīgo uzvedību. Bet - vai tam šāvējam mēles mutē nav, lai atbildētu? Un kurš vīrietis nav savā dzīves laikā kāvies? Bet nest līdz ieroci visās gaitās, ne tikai izšaut publiskā vietā, bet šaut 4 reizes trāpīgi sirds apvidū? Par šādu reakciju ir jāpadomā! Saka, viņam esot bijuši draudi sakarā ar darba pienākumu pildīšanu parādu piedziņas laukā. Bet - "kā sauksi, tā atsauksies", ja domā, ka savā darbā vari demonstrēt pārākumu, tad pret tevi arī agresīi vērsīsies. Un, ja tā padomā, šis nošautais varēja arī nebūt pirmais (cerams, ka vismaz būs pēdējais no Zikova rokas). To ieroci jau varēja vērst pret jebkuru parādnieku, lai no tā ko piedzītu. Vēl viens aspekts - nupat izskatās, ka tā lieta virzās uz nepieskaitāmības un afekta stāvokļa pusi. Tad gan uz apsūdzēto sola būtu jānonāk daudziem ārstiem (kuru kolēģi tagad veiks ekspertīzi), kuri pieļāva mācības specifiskā augstskolā, kuri deva atļauju ieroča turēšanai, kuri atļāva strādāt tik ļoti sarežģītā jomā... Es uzskatu, ka kādi ārsti ir vainīgi, jo šis cilvēks NAV psihiski slims, jo lielākā daļa speciālistu PSIHOPĀTIJU nepieskaita slimībai vai simdromam, bet rakstura deviācijām, kur cilvēks nes pilnu atbildību par svu rīcību. Protams, šīs rakstura pārmaiņas ir grūti atpazīstamas, jo psihopāti (domājošas būtnes!!!) ļoti labi spēj notēlot dajebko, tādēļ ir daudz bīstamāki apkārtējiem par psihiski smagi slimajiem, nostājoties uz noziedzības taciņas, parasti kļūst par recidīvistiem, arī maniakiem. Vēl šo notikumu sakarā var aktualizēt jautājumu par nāves soda atjaunošanu, jo bailes no soda nereti tomēr attur no nozieguma veikšanas. Bendes darbs jau arī ir tikai darbs... Lai arī jebkura cilvēka dzīvība ir svarīga, tomēr jāskatās no sabiedrības labuma kopumā. Ko vēl sabiedrībai var dot šāds noziedznieks??? Tagad viņš būs jāuztur vai jāārstē par nodokļu maksātāju naudu, nodrošinot ne tos sliktākos dzīves apstākļus šajos laikos, kad valsts nespēj palīdzēt veciem cilvēkiem, neko ļaunu nedarījušām ģimenēm, utt. Šis necilvēks nekad nemainīsies, jo "lai kā vilku baro, tas ienalga uz mežu skatās"... Nu tā, šie varētu būt tie virzieni, par kuriem padiskutēt... 

vārna    15:32  |  23.02.2011.

P.S. Man ir tā speciālā izglītība, kas ļauj spriest par dažiem medicīniskiem aspektiem. Vakar kāds "seksologs" TV spriedelēja par mazvērtības kompleksiem krāniņu jomā. Par problēmu var piekrist, bet tā ir fakta konstatācija, nevis jautājuma risināšana. 

Jānis  janisratnieks@inbox.lv  15:42  |  23.02.2011.

Koks ar diviem galiem. No vienas puses - Latvijā nav bijis gadījumu,kur "pašaizsardzībai" izsniegtie ieroči tiešām būtu pielietoti pēc nozīmes (izņēmums ar J.Bojāru, bet arī diskutabli par samērīgumu). No otras puses - dēļ šī gadījuma tagad mainīt visu kārtību, kas pārsvarā būs imitācija, tiks atkal piešķirti izdevumi u.t.t., kad tāds muļķis arī ar dakšiņu pamanīsies nogalināt cilvēku, jau nerunājot par traumētiem autovadītājiem u.tml.....? Pats daudzus gadus esmu strādājis drošības sfērā, ir bijuši, gan dienesta ieroči, gan personīgais. Dienesta vairs neizmantoju, personīgo pārdevu, jo esmu izgājis miessargu sagatavošanas skolu,un sapratu, ka iekulties nepatikšanās, kad nepieciešams ierocis pašaizardzībai, ir jāmāk, un labākais konfliktu atrisināšanas veids, ko iemāca dažādi miessargu instruktori, ir iztikt bez šaušanas. Diemžēl daudzi cilvēki, kuri iegādājušies ieroci, nespēs laikā īsākā par sekundi (vai vismaz pāris sekundēš) izvilkt no maksts ieroci, uzlādēt un veikt precīzu šāvienu no 4-5 metru attāluma A4 formāta laipā. Attīcīgi dzīves situācijās nespēs arī veikt precīzu raidījumu, un labākā gadījumā netrāpīs nevienam. Citās situācijās pārsvarā gadījumu var iztikt bez ieroču pielietošanas, respektīvi risināt jautājumus savādāk, nevis plātīties, kāds es tagad "vecis". 

Jānis  janisratnieks@inbox.lv  15:51  |  23.02.2011.

P.S. Par šo tēmu labāk vispār neveidotu raidījumu, jo kā jau teicu, dēļ viena gadījuma taisīt traci neredzu jēgu, jo tāds muļķis savārīs ziepes uz līdzenas vietas jebkurā gadījumā, un var aiziet līdz absurdam, kur bija ārsti, kas izniedza med.izziņu šaujamieroča nēsāšanas atļaujai u.t.t. Valstī notiek daudzas ne mazāk traģiskas lietas, bet ļoti sistemātiski. 

Līga    16:09  |  23.02.2011.

Vai nebūtu saprātīgi ļaut nēsāt šaujamieročus tikai tad, ja to prasa darba pienākumu izpilde un medniekiem? Visiem pārējiem - priekš kam šaujamais? Pilnīgi neredzu nekādu jēgu! 

V.    16:36  |  23.02.2011.

Kāds jau bija minējis, ka puisis ar savu ieroci dižojies augstskolā, kas arī bija ieroču nēsāšanas pārkāpums. Ja toreiz par viņu būtu ziņojuši, tad īespējams šī traģēdija nenotiktu. Domāju, ka vajadzētu sabiedrību izglītot par ieroču turēšanas un nesāšanas noteikumiem, un pateikt kur var vērsties, ja kāds noteikumus pārkāpj. 

Lego    17:30  |  23.02.2011.

Ko jūs stresojat, pēc katra nestandarta nozieguma? Kāds kādu nobliež un uzreiz jāmaina likumdošana? Prātiņ nāc mājās! Amerikā visu laiku, kāds kādu nobliež, arī skolnieki nāk uz skolu un šaujamajiem. Bet vai tāpēc amīši uzreiz ķeras klāt likumiem? Viņiem likumdošana ir tādā līmenī, kādā mums Latvijā nekad nebūs. Nu nebūs šaujamie, aizliegs, vai būs grūti piejami, nu gaļas cirvīši un virtuves naži tak paliks. Tos tak neaizliegs! Varbūt lai tos turētu virtuvē arī būs jāiziet speciāla psihiatra ekspertīze? Iesaku beigt matu skaldīšanu par katru nestandarta noziegumu. Izskatās, ka te žurnālisti cenšas izsist reitingus uz šādiem gadijumiem. It īpaši Jūs Dombura kungs. 

vārna    19:02  |  23.02.2011.

Jānim Ratniekam un Lego: varētu jau arī netaisīt raidījumu par šo temu, bet iknedēļas naudas trūkuma, valdības impotences un debīlisma tēmu cilāšana arī jau piegirezusies. Vismaz kāda cita vēsma... Visa kopsakarā - Jēkabpils, Forum Cinema, kārtējā bankas laupīšana, Mūrnieces tipa demisija, jaunu personāliju meklēšana visādiem amatiem... 

Jānis  janisratnieks@inbox.lv  20:18  |  23.02.2011.

Vārnai: Piekrītu par valdības impotenci, bet šīs "vēsmas" var apskatīties kādās lētās Holivudas filmās. Uz mums katru dienu "šauj" neskaitāmi dzērājšoferi, nenotīrītu jumtu īpašnieki ar 2-metrīgām lāstekām u.tml., un tikai laimīgas sagadīšanās dēļ to upuru nav tik daudz, un tomēr daudz vairāk, nekā no privāto šaujamieroču īpašniekiem. Bet te dēļ viena idiota, kurš agrāk vai vēlāk "izceltos" citā veidā, viss raidījuma beigās nonāks pie tā paša, cik nu mums ir impotenta valdība u.t.t. Stulbākais, ka tuvākajās nedēļās atkal kaudzīte ierēdnīšu šāda raidījuma iespaidā veltīs savus spēkus kaut kā novēšanai, kas nemaz nav akūts, tā vietā, lai darītu darbu. 

Dace Lazda  daclazda11@yahoo.com  20:58  |  23.02.2011.

Tās ir sekas mūsu valsts vadītāju iedibinātajai vērtību sistēmai un šīs sistēmas rituāliem. Kad pārtrauks šo idiotisko valstsvīru apbalvošanu ar ieročiem? Kāds no apbalvotajiem varēja parādīt veselo saprātu un atteikties no šīs balvas. Mūsu situācijā šīs ceremonijas nekādi nesaistās ar bruņnieciskumu un goda ieroci, bet tikai rada asociācijas ar bandītu savstarpējiem rēķiniem. 

Andrejs    21:05  |  23.02.2011.

Tikko apstiprināts jaunais ieroču aprites likums. Tā izstrādāšanas laikā tika pieminēts, ka būs arī ieroču amnestija, bet jaunajā variantā par to nav ne vārda. Vai tam ir kāds izskaidrojums? 

Māris  marise@inbox.lv  21:46  |  23.02.2011.

Interesanti, ka ar paziņu tieši diskutējām ar paziņu, ka ierocis tiešām būtu reizēm noderīgs, bet būsu pamatdoma bija savai aizsardzībai no suņiem - braukājot ar velo pa lauku ceļiem gadās, ka trāpās suns, ko nevar apbraukt - un arī, ja dzīvo laukos tomēr ierocis ar gadās, ka noder, jo līdz policijas ierašanās brīdim paiet nopietns laiks, kaut arī, ja Tu dz;ivo tik 13 km no Cēsīm. Utt. 

Donāts    21:57  |  23.02.2011.

Ko Jūs te varat filozofēt par ārstu atļaujām, kad viņus nenopērk (kā Laventa un daudz citos gadījumos), viņi ir vienkārši slinki. Sistēma ir tāda, ka gāju prasīties uz ārstu komisiju auto vadīšanai, naivi domādams, ka vismaz redzi pārbaudīšu. Rezultātā ģimenes ārsts pasaka: komisija?, kur problēma, foto, nauda un pēc 10 min. apliecība rokā. Un Jūs spriedelējat bija vai nebija ieroču atļauja dodama tajā brīdī. Esmu pārliecināts, ka notika tieši tāpat - foto, nauda un apliecība rokā.... 

Raimis    22:31  |  23.02.2011.

OK. Var piekrist, ka apsardzes darbiniekiem vajag ieroci. Dabū cilvēks atļauju, dabū šaujamo, bet darbā viņu nepieņem (par garu, par platu, neprot valodas utt)... Rezultātā mums ir cilvēks ar ieroci, kas nav vajadzīgs darbam un nav arī vajadzības no kautkā aizsargāties. Tad jau var iet uz kino popkornu paēsties... 

Jānis    23:00  |  23.02.2011.

Jauno cilvēku lai neiesauktu armijā, māte dabū dēlam psikisku kaiti protams ar ārstu slēdzienu, vēlāk dēliņš iegādājas auto, dabū slēdzienu vesels, dzērumā nosit savu tēvu ar dzelzs armatūras gabalu, pēc termiņa izciešanas dienē policijā, par miesas bojājumu izdarīšanas personai tiek atkal tiesāts. Tā ir reāli dzīvē noticis.Ārsti par naudu visu dara kā vajaga. Māte jaungadā atgriežoties no laukiem konstatē ka vīrs ir morgā un dēls arestēts. 

Sieva    08:11  |  24.02.2011.

Noklausījos raīdījumu, bet tā arī tēma par vienotā reģistra izveidošanu ārstiem psihiatriem, narkologiem neattīstījās. Tā ir galvenā problēma šobrīd, jo pacienti meklē vieglāķo ceļu, kur varētu iziet šo medicōnisko komisiju. Pieņemu, ka Rīgas psihiatrijas centrā tiešām pacients tiek izmeklēts, bet rajonos tas notiek tikai ar izziņas izrakstīšanu sastāv vai nesastāv konkrētā ārsta kabineta uzskaitē. Tas pats notiek arī ar šoferu ārsta komisijas iziešanu, šeit lielāks akcents tiek likts uz ārstu narkologu. 



Komentāri:       
Lai pievienotu komentāru, mājas lapas drošības apsvērumu dēļ, ievadiet zemāk attēlā redzamo 4 zīmju kodu. * e-pasts tiks uzrādīts pie komentāra

         Dalibnieki         


Autors: