Šeit pieejami „Kas notiek Latvijā?” vadītāja un redakcijas raksti saistībā ar raidījumā apspriesto vai citām aktualitātēm. 04.05.2024.
 
Scenāriji ģimenes valsts pabalstu izmaiņām, šo izmaiņu pamatojums un jēga budžeta taupības, demogrāfijas un ģimenes politikas kontekstā, starp starptautisko aizdevēju prasībām un pašmāju politiķu lēmumiem – tā ir šīsnedēļas „Kas notiek Latvijā?” debašu tematika un spektrs.
1-20 ; 21-40 ; 41-41 ;
signe    21:59  |  19.01.2011.

Ja ģimeņu pabalstu 8 Ls vēlas nogriezt, tad, lūdzu, dodiet man kaut ko pretī, piem. - bezmaksas veselības aprūpi līdz 18 gadiem. Jo, goda vārds, man nav jāzin veselības iestāžu iekšējā virtuve un jāmeklē, kur vēl ir kvotas, kur vēl var dabūt steidzamu un bezmaksas aprūpi slimam bērnam. Konkrēti? Zobārsta apmkelējums, kad Stomatoloģijas institūtam beigušās kvotas, bērnam ir maksas vai 50% apmaksa jāveic. Akūta LORa konsultācija Juglas medicīnas centrā bērnam maksā Ls 20. Valeo centrā, nedēļu gaidot, LORa konsultāciju maksa ir tikai(!) Ls 10. Vēdera sonogrāfija bērnam ar akūtām sāpēm (ar atlaidi) Ls 10. Juglas medicīnas centrā. utt.utt. Vai valsts nostādne nav - bezmaksas bērna veselības aprūpe līdz 18 gadiem? Dots pret dotu. 

guna  justme33@inbox.lv  22:01  |  19.01.2011.

Alika kungs neatbild ne par vienu projektu...bet par ko ta saņem algu..:D OK...Bet trucigo statusu var dabuut ja deklarejies...bet ja nav iespejas deklareties...vispar...āmen... 

pensionāre    22:04  |  19.01.2011.

Klausos un brīnos!Esmu pensionāre,savlaik izaudzināju 2 dēlus,nebija pamperu,nebija nekādu ģimenes pabalstu,ne ikmēneša,ne vienreizēja,praktiski nebija nekā,bet,bērni izauga un šobrīd paši ieņem labus amatus.Bija vienīgi 56 dienu apmaksāts dzemdību atvaļinājums.Lielai pensionāru daļai bērni šadi izauga.Kāda runa var būt par pensiju samazināšanu! Attopieties,reiz!Pag.gs. 60,70 gados neskatoties uz tā laika mazajām algām dzimstība bija lielāka kā šobrīd.Šī brīža māmiņas ir vienkārši izlaidušās. 

indulis  indulisabolins@hotmail.com  22:13  |  19.01.2011.

pilnīgi piekrītu viedoklim, ka pensijai buutu jaabuut saistiitai ar beernu skaitu. pie tam labs jautaajums cik gudrajiem spriedeejiem pashiem ir beerni? Domburam? pat premjeram nav ne viena! 

liga    22:14  |  19.01.2011.

Kā jau daudziem mums ienākumi kritušies uz pusi, kredītu un maksājumus maksājam, bet tad vairs arī nekas prātīgs pāri nepaliek uz 5 cilvēkiem ~ 80 ls uz mēnesi. Man ir 3 bērni, bet tā gluži nebija mūsu izvēle, ir tā laime būt par dvīņu vecākiem. Tūlīt viņām būs 2 gadi un beigsies 60 ls pabalsts, ja vēl noņem 8X3, tad mums vairs pāri nekas nepaliks, trūcīgo statusu nevarēsim nokārtot, jo daži lati virs 90 būs un ir arī nekam nevajadzīgs zemes gabals, kuru pārdot nevar...ir ļoti daudz cilvēku, kas ir mazliet virs trūcīgo un mazturīgā statusa robežas, viņi cenšas vēl visas saistības pildīt, bet rēālās naudas trūkst.... man tā ir liela nauda, varu b/d samaksāt, varu nedēlu ēst, varu pārlaist vienu slimošanas reizi, zāles diemžēl ir ļoti dārgas un tā nav ekstra, tā varu turpināt.... 

ausma    22:17  |  19.01.2011.

Varbūt vajadzētu vispirms vispirms padomāt, vai nevajadzētu padomāt par maksimālo pensijas apmēru. Ls 170 pensijas nevajadzētu aiztikt, bet vai krīzes apstākļos vajadzētu maksāt pensijas lielākas, piemēram par Ls 500. Pensijas tiek izmaksātas no patreizējo strādājošo nodokļiem. Kāpēc cilvēkam līdz pensijas vecumam drīkst nogriezt visu un tas ir likumīgi???? ( Vai tiešām joprojām tiek uzskatīts, ka pensijas aprēķina formula(par stāžu līdz 1996.g. ir taisnīga?) 

rolands  r.rozentals@gmail.com  22:20  |  19.01.2011.

Kas par sarunām, protams , ka ģimenes politika ir uzrakstīta, bet ģimenes politikas izpildes plāns neeksistē. 

valdis    22:23  |  19.01.2011.

vajaga apskatit cik valsts iestades un to kapitalsabiedribas izmaksā vel piedzimtot ierēdnu gimenes bernam,nevis kerties pabalsiem. 

Romāns  bes@tvnet.lv  22:33  |  19.01.2011.

Pensionāri ir 1/4 daļa Latvijas iedzīvotāju, 1/4 daļa iedzīvotāju jau ir aizbraukusi uz ārzemēm strādāt. Cik ilgā laikā atlikusī puse aizbrauks strādāt uz ārzemēm? Un no kādiem nodokļiem tad pensionāri saņems savas pensijas, ja vairs nebūs kas maksā nodokļus..? 

anonims    22:40  |  19.01.2011.

kas ir daudzbērnu gimene? Vai sociālais nodoklis nav palielināts un ar to jau nov samazināti gimenes ienākumi? Kāpēc palielināja algu padomniekiem? 

Inetta    22:52  |  19.01.2011.

Man tiešām tracina tas, ka Latvijā mēs spējam domāt ļoti primitīvi. Tagad iet jezga par 8.LVL nogriešanu ģimenēm. Augstākā mēra nekaunība!!!! Ja man nepietiek naudas, es nedomāju, kā varu ēst mazāk, bet kā vairāk strādāt, efektīvāk tērēt naudu, nevis nozagt, kādam citam, kas vājāks. Nu, ko var cerēt, ja pat, tā dēvētais lielais eksperts, Alika kungs- Labklājības ministrijas pārstāvis uz raidījumu atļaujas ierasties elementāri nesakopies un sēž ar tādu izteiksmi it kā runa ietu nevis par viņa atbildības sfēru, bet par tomātu cenu tirgū!!!! Lielajam ekspertam nav variantu risinājumam, kā tikai kādam atņemt. Nez, kāpēc dažiem citiem , kuru nedēvē sevi par ekspertiem,(Meža kungam, Meluškānes kundze) labklājības tēma patiešām rūp un ir spējīgi izvirzīt visai sakarīgus variantus. Diez, kāpēc Alika kungam neienāk prātā pārskatīt nenormālos bezjēdzīgos tēriņus viņa pakļautībā esošajā NVA, kur ir ļoti interesanti izkontraktēti pavisam ienesīgi pakalpojumi saviem bijušajiem kolēgām???? Varbūt varētu izvērtēt tēriņus savā iestādē, kur tiek iegādāts augstākās kvalitātes papīrs un tad nez kāpēc tirgots.....Varbūt tad 8.LVL nemaz nebūtu jāatņem un jāpasaka, ka bērni mūsu valstī nav vērtība. Esmu pārliecināta, ka nebūtu. Pēc raidījuma patiešām viens secinājums- izdevīgāk Latvijā būt uzdzīvotājam. Kādi bērni, kāda ilgtermiņa stratēģija??? Nu ko Jūs! Šodien runāju ar savu bijušo kolēģi, kura viena audzina 3 bērnus bez jebkāda cita cilvēka palīdzības. Un ziniet, domājot pilsoniski un valstiski, es dziļā cieņā noliecu galvu viņas priekšā, jo es diemžēl neuzdrošinos sevi pakļaut tādām grūtībām, nabadzībai, pazemojumiem, lai atļautos vēl kādu bērnu, lai arī ļoti vēlētos vēl kādu bērnu  Interesanti, kāpēc valsts nevarētu palielināt to darbinieku skaitu, kas apkaro naudas atmazgāšanu, PVN izkrāpšanu, lai nepieciešamo naudiņu iekasētu no tiem, kas to valstij negodīgi izkrāpj? Kāpēc????????? Jā, un man sirds sāp, ka manu draugu ģimenes emigrē. Emigrē labi, ģimeniski cilvēki. Un tikai tāpēc, ka vēlas kuplu bērnu pulciņu, kuriem varētu sapelnīt iztiku pašu spēkiem nevis izvelkot uz dažādiem sociālajiem pabalstiem un Latvijas iedzīvotāju ziedojumiem. 

aivars  23:00  |  19.01.2011.

Vienaa ziņaa , ja taa padomaa , tad tauta patiešaam ir stipri vien izlaidusies. Runaaju ar vienu paziņu - viņa dziivo un straadaa Anglijaa. Un es peec viņas runas un arii darbiem redzu un saprotu , ka viņa atkal ir šiis valsts paraziits . Pilnaa meeraa izmanto sociaalaas garantijas , par kuru patieso pienaakšanos stipri vien jaapiedomaa . Viņa domaa , ka dziivo labi , bet faktiski viņa PARAZITĒ uz valsts reeķina , tikai šoreiz uz Anglijas reeķina , nevis Latvijas , jo šeit bairs to nevar. Un veel. Tai pašos barikāžu laikos . Teikšu godiigi - ar lielaam baileem gaidiiju , kas buus , jo vareeja notikt da jebkas ! Krievs vareeja iebraukt ar tankiem , saseedinaat vagonos , un braucam jau pa ''iemiitu'' taciņu :( Bija reaalas bailes par savu un savu ntuvaako naakotni . Pt NEDOMAAJOT par materiaalo staavokli . Varbuut mums , ar lielu naudu samaitaatajiem , par to vajadzeetu padomaat ??? .. 

Liiga    23:01  |  19.01.2011.

Mees ar viiru arii savu pirmo beernu nemaz veel neplaanojam, jo jau taapat ir jaadomaa, kaa izdziivot. Man kaut kaa pat shkjeermi palika, kad man pasaka - redz, mees kaadreiz bez pabalstiem utt. beernus izleemaam laist pasaulee, taas ir veertiibas, kas nosaka gjimenes leemumu par beernu. Ok, parunaasim par to, kaa savulaik muusu mammas neuztraucaas par to, ka beerns buus jaalaizh privaataa maksas daarzinjaa (ap 200 Ls), ka komunaalie ir tik lieli, ka jaamaksaa lielas iires maksas (jaunajaam gjimeneem jau uzreiz savu iipashumu lielaakoties nav), ka mediciinas pakalpojumi ir tik daargi, ka galu galaa arii skolas ir gandriiz maksas pasaakums, kur nu veel paartika, apgjeerbs, transporta izdevumi utt. Vai man ir veertiibas sliktas, ja es negribu radiit beernus aiz kaut kaada vnk - ai, kaut kaa varbuut izdziivosim, pameegjinaasim? Kaut kaa shkjiet, ka man ir lielaaka atbildiibas sajuuta. 

Liiga    23:12  |  19.01.2011.

Tikko zinjaas klausiijos, ka deputaati diskutee, kaadas kompensaacijas sanjems par to, ka dziivo aarpus Riigas. Taapat par transporta kompensaacijaam. Sakiel, luudzu, kaapeec deputaatam shaadi izdevumi tiek kompenseeti un veel taadaa apmeeraa kaa citam pat alga nav? Kaapeec citiem shaadus izdevumus nekompensee? Ja ej par deputaatu, tad tak tu reekjini, ka buus uz darbu jaadodas, ka varbuut vajadzees dziivot kkaa savaadaak. Ja veel vinji kaut pilnu darba nedeelju straadaatu + produktiivi. 

Andris  andrkrav@delfi.lv  23:38  |  19.01.2011.

Klausījos raidījumu un tā arī nevarēju saprast, kāds sakars ģimeņu pabalstiem ir ar valsts sociālās apdrošināšanas budžetu. Ģimeņu pabalsti jau no to izmaksu sākuma nav nekad bijuši un nav arī tagad sociālās apdrošināšanas objekti. Putrot tos ar pensijām ir tas pats, kā neatšķirt ūdeni no gaisa, kuru elpojam. Vēlreiz, Dombura k-gs, vēršu Jūsu uzmanību uz šo lietu būtisku atšķirību - ģimeņu pabalsti ir valsts demogrāfijas saglabāšanas un attīstības jautājumi un tiem nav nekāda sakara ar sociālās apdrošināšanas objektiem. Neviens pensionārs (bijušais strādājošais) nekad nav maksājis savas iemaksas valsts sociālā budžetā ģimeņu pabalstu izmaksām, jājautā, kādēļ šie pabalsti vēl līdz šai dienai leģimitē (uz kļūdaini savlaik pieņemtiem likuma grozījumiem, jo ģimeņu pabalsti nav soc.apdrošināšanas objekti) uz pensijām un citiem sociāliem pabalstiem paredzētajiem līdzekļiem. To arī raidījumā vajadzēja noskaidrot, nevis putrot tālāk šo jautājumu un nesaprast par ko strādājošie cilvēki pašlaik maksā sociālo nodokli (soc.apdrošināšanas iemaksas). Ģimeņu pabalstu izmaksas ir valsts pamatbudžeta jautājums un tikai tā šis jautājums ir jāskata, nevis jāputro tālāk pieņemtos savlaik kļūdainos grozījumus attiecīgajos likumos, jo tiem nav nekāda argumentēta seguma - tie nav balstīti uz sociālās apdrošināšanas mērķiem un nav to objekti. Uzskatu, ka šodienas diskusija bija nelietderīga, ja tās dalībnieki nevarēja cilvēkiem paskaidrot precīzi, kādiem mērķiem pirmkārt ir jātērē valsts sociālā budžeta līdzekļi, vai tādiem, kuri ir sociālās apdrošināšanas objekti, vai tādiem, kuri ir piedomāti politiski un neatbilst kā subjekti sociālās apdrošināšanas politikai! 

Laila    00:13  |  20.01.2011.

Neskatoties uz to, ka arī KNL komentāros ir lasāmi to cilvēku viedokļi, kuriem ir vairāki bērni, raidījumā tā arī ne no viena nesadzirdēju skaidri pateiktu: ja ģimenē ir vairāki bērni, tad šie 8 lati ir jāreizina ar bērnu skaitu. Līdz ar to mājsaimniecībai atņemtais ģimenes valsts pabalsts nav vairs 8 lati, bet 16, 24, 32, 40.... utt. lati. Jo ģimenei vairāk vajadzību, jo lielāka nauda tiks atņemta. Bet visu laiku tiek malts - 8 lati, 8 lati... Un klausītājiem šķiet - patiešām, ģimene bez s...da 8 latiem gan jau badā nenomirs! Daudzbērnu ģimeņu pārstāvis to nepasaka. Mammām/tētiem pārstāve arī vāvuļo - ģimenes gatavs pieciest tos 8 latus. Sviests kaut kāds! Vienīgais, kas Dombura kungu '" aizķēris" ir jaunās māmiņas asaras šeit komentāros... Jau piedzimušo bērnu "perspektīvas" aizvākties no šīs valsts acīmredzami neaizkustina vairs nevienu. Ikdiena. 

juris  juris577@tvnet.lv  00:44  |  20.01.2011.

Priekšlikums-valsts przidents bez algas. Viņš tāpat parazitē uz tautas rēķina. 

aaa    01:56  |  20.01.2011.

Paldies par raidījumu, jo uzskatāmi tika parādīta valsts attieksme pret katru no mums - tās iedzīvotājiem. Valstij nav attīstības plāna un arī, ja tas būtu, tad uz to paļauties nevar. To pierāda vēsture. Ar interesi lasīju vienu no iepriekšējiem valsts attīstības plāniem, kas bija publiskots avīzē "Latvijas vēstnesis" šī gadsimta sākumā un kurā bija teikts, ka viena no attīstamajām nozarēm ir tūrisms, tai skaitā arī lauku tūrisms. Sākās krīze un Godmaņa kungs (filmēts ar slēpto kinokameru) paziņo, ka lauku tūrisms neienes lielu peļņu (līdz ar to arī nodokļus) un tādēļ PVN likmes samazinājums jāatceļ. Nevienu no valstsvīriem vairs neinteresēja, ka lauku uzņēmēji ieguldījuši naudu, ņēmuši kredītus un savos aprēķinos rēķinājušies ar samazinātu PVN likmi. Tikai ar lielu "plēšanos" (arī raidījumā "Kas notiek Latvijā") tika panākts kompromiss. Tas par valsts attīstības plāniem. Raidījuma gaitā saklausīju divas interesantas lietas. Pirmā: pārstāvis no Ekonomikas ministrijas, runājot par valsts nākotni un līdz ar to par nodokļu politiku, atzina, ka tiek ņemts vērā, ka nākotnē mūsu valstī darba spējīgo iedzīvotāju skaits samazināsies. Manuprāt tas nozīmē, ka valsts amatpersonas jau pieņēmušas kā pašu par sevi saprotamu, ka laika brīdis x neatvairāmi pienāks, kad Latvijas iedzīvotāji būs izmiruši un tādēļ ir jādzīvo tikai šodienai. Otrā: partijas "Vienotība" pārstāve aicināja mūs atcerēties pāgājušā gadsimta 90.gadus, kad bērnu vecākiem nekādu pabalstu nebija. Arī es tajā laikā dzīvoju un viena pati audzināju 10 gadīgu bērnu. Tad visiem bija grūti un visi, darot katrs savu darbu, cerēja uz kaut ko labāku nākotnē, un aizbraukt ar visu ģimeni uz citu valsti arī nebija tik vienkārši (nebijām vēl ES sastāvā). Apkopojot to visu mani pārņem sajūta, ka valstij es, mans bērns, mazbērni tā sakot "pie kājas", tādēļ, domājot par savu nākotni,pirmkārt, neredzu jēgu valstij maksāt sociālo nodokli, jo pēc 15 gadiem man vienkārši pensijas nebūs, jo darba spējīgo iedzīvotāju būs tik maz, ka nevarēs nodrošināt man pienācīgas vecumdienas. Nāku pie secinājuma, ka godīgi maksā nodokļus tikai muļķi (arī es), bet negribas taču būt muļķim. Otrkārt, visus līdzekļus jāiegulda mazbērnu attīstībā un skološanā, lai nākotnē viņi varētu aizceļot no mūsu valsts un būtu spējīgi parūpēties par savu vecāku vecumdienām. Nesen lasīju rakstu par mūsu aizceļojušo tautiešu dzīvi Kanādā, kur dzīve ir dārga un daļa iedzīvotāju (arī Kanādiešu) nevar nopelnīt tik daudz lai dzīvotu atbilstoši savām vajadzībām. Izrādās tur veiksmīgi strādā barteris, piemēram, ir pazīstama friziere, bet naudas matu apgriešanai nav, tad nu vienojas, ka kādu laiku vakaros frizētavā tiks izmazgātas grīdas, bet par to tiks apgriezti mati. Tas pārdomām! 

kundze    08:17  |  20.01.2011.

Klausoties raidījumu ,biju dusmu pārpildīta,atraduši pie kā kasīties -pie bērniem un pie pensionāriem!!! Lai tie gudrie deputāti apcirp sev algas ,visi kā viens ,līdz kaut vai 300 Ls un bez nekādām piemaksām un lai gadu padzīvo uz tāda atalgojuma!!!!!! Tad arī jēga būtu -pirmkārt varbūt saprastu,kā dzīvot ir parastam pilsonim ,otkārt kredītam atdošanai oj oj oj kāda summiņa jau būtu ieguldīta un bezdibenī vienkāršo tautu dzīt nevajadzētu!!!!!!!!!!!!!!! 

papus    11:07  |  20.01.2011.

noskatījos raidījumu -secinājums- mūsu politiķiem dots uzdevums atbrīvot teritoriju no vietējiem aborigēniem.ieskatieties viņķeles kundzes acīs -un redzēsiet ka viņa ir galīgi sazombēta uz šo uzdevumu.kam mums valsts ja nebūs iedzīvotāju.mīļie tautas kalpi atveriet beidzot acis ja nedomājat par mūsu dzimteni padomjiet kas jums ko dos pēc gadiem pieciem un kam jūs būsiet vajadzīgi .piemērs -maskavas bijušais mērs. 



1-20 ; 21-40 ; 41-41 ;
Komentāri:       
Lai pievienotu komentāru, mājas lapas drošības apsvērumu dēļ, ievadiet zemāk attēlā redzamo 4 zīmju kodu. * e-pasts tiks uzrādīts pie komentāra

         Dalibnieki         


Autors: