Šeit pieejami „Kas notiek Latvijā?” vadītāja un redakcijas raksti saistībā ar raidījumā apspriesto vai citām aktualitātēm. 05.05.2024.
 
Šīs nedēļas sākumā Tautsaimniecības padomē publiskotās Finanšu ministrijas sagatavotās pamatnostādnes par nodokļu un nodevu sistēmu turpmākajos gados, kas jau paguvušas izraisīt asu pretreakciju par PVN samazinātās likmes atcelšanu, arī jau ilgāku laiku aktuālais jautājums par nodokļa mazināšanu tūrisma nozarei un citas nodokļu politikas versijas – tie ir izejas punkti šīsnedēļas diskusijai „Kas notiek Latvijā?”.
1-20 ; 21-40 ; 41-55 ;
nekustamais īpaš    21:12  |  03.03.2010.

Labdien. Vēlreiz par nekustamā īpašuma nodokli. Kāpēc visu laiku tiek stāstītas muļķības, kas tas ir mazs, bet cilvēkus pat žurnālisti neinformē saprotamā valodā par to, ka zemes nodoklis vēl šogad tiek aprēķināts ar likumā paredzēto pieauguma ierobežojumu 25%gadā no iepriekšējā gada maksājuma. Tāpēc cilvēki, kuri nav speciālisti pat īsti nezina, ka nākošgad šie ierobežojumi vairs nav spēkā un summas, kas būs jāmaksā kļūs ne tikai par kaut kādiem procentiem, bet vairākas reizes lielākas par jau esošo nodokli par zemi, nemaz nerunājot, ka šodien parādījusies informācija, ka mūsu bāleliņi ir apsolījuši arī dzīvojamās platības aplikt ar 1,5% nodokli. Vai tajā ministrijā ir veikts kaut viens reāls aprēķins par piem., Rīgas centra daudzdzīvokļu namu? Tagad pēc likumdošanas sanāk pilnīgs absurds, ka tas nodoklis atkal būs jāmaksā īpašniekam, bet īrniekus sargās likums, kur īrniekiem ir visas iespējas nepiekrist nekādam īres maksas paaugstinājumam. Īpašniekiem atkal masveidā būs jāskrien uz tiesām ar pieteikumiem. Reāls piemērs- daudzdzīvokļu ēka Rīgā, Bruņinieku ielā. Kopējā kadastrālā vērtība 2010.gada 1.janvārī - 1 133 920 Ls, t.sk., zemei 278 912 Ls, ēkām 855 008 Ls. Nodoklis nākošgad, ja nemainās kadastrālā vērtība -1,5% -17 008 Ls. Īpašniekam jānomaksā pašlaik bez jebkādas likumīgas iespējas kaut daļu no tā iekasēt no īrniekiem. Mājā pašlaik var mierīgi dzīvot īrnieks, kuram ir līgums vēl no padomju laikiem, t.i. noslēgts pirms 1991.gada, maksāt savus 0,72 Ls/kvm, spļaut kāpnēs saulespuķu sēklu mizas, pieprasīt lai viņam pilnībā būtu nodrošināti pamatpakalpojumi, t.sk apkure (par kuru var arī maksāt ar vairāku mēnešu novēlošanos) un sūtīt īpašnieku vienkārši.d. Tāpat īpašniekam būs arī vēl joprojām jāalgo sētnieks, nevis lai kāpnes mazgātu un pagalmu uzturētu, bet lai slaucītu un vāktu sniegu no RĪGAS DOMEI PIEDEROŠAS ietves (atkārtoju, lai visiem skaidrs - ietves pieder Rīgas domei), jo to, izmantojot savas likumīgas tiesības paši sev pieņemt izdevīgus saistošos noteikumus, ar, ja nekļūdos kaut kādiem aizvēsturiskiem 1993.gada noteikumiem ir uzgrūdusi uz namīpašniekiem. Varētu likties, ka man pieder baigais namīpašums centrā. Tā nav, vienkārši darbs saistīts ar nekustamiem īpašumiem un ļoti labi pārzinu brīžam pilnīgi absurdo likumdošanu un redzu to bildi kopumā. Un tad vēl nezin no kurienes uzradies tas termins par vienīgo mājokli. Kā da starpība vienīgais vai nevienīgais. Kas tad cilvēkam vairs nevar piederēt, piem. dzīvoklis un dārza māja vai mantota zeme laukos. Viņš kaut kā īpaši jāiezīmē - tas tev nav vienīgais mājoklis, vari maksāt nodokļus par visiem. Esam iebraukuši pilnīgās auzās - tagad sanāk tā - esi maznodrošinātais- pie ārsta par brīvu varēsi iet, dzīvo īrētā dzīvoklī- pašvaldība piemaksās vai iedos sociālo dzīvokli ar bērnudārzu blakus un tad vēl arī dekoderi par velti iedos, lai savu Kas notiek Latvijā vari paskatīties. Strādāsi un nodokļus maksāsi - tad Tev visi šie ir maksas pakalpojumi. 

Ērglis  erglis.lidonis@gmail.com  21:46  |  03.03.2010.

Es joprojām GAIDU no "ekonomikas karsēšanas" un "nodokļu atlaišanas" piekritējiem argumentu, kur, atlaidot nodokļus rīt, viņi dabūs naudu pensionāriem, skolotājiem, policistiem, ugunsdzēsējiem, sabiedriskajam transportam parīt. Un nē, atlaižot nodokļus, naudas parīt vēl nebūs, ja tā būs vispār. 

andris  faiters@inbox.lv  21:49  |  03.03.2010.

Vai nevarētu lūgt raidījuma viesus vispirms iepazīstināt skatītājus ar saviem ienākumiem un nomaksātim nodokļiem, jo sekojot viņu spriedelējumiem nerodas iespaids, ka viņi tiešām grib kaut ko mainīt, par ko liecina nupat izteigtas definējums šim raidījumam " šovs" Gribētu ierosināt šajā raidījumā pretējā nometnē ielūgt cilvēkus, kurus reāli skar valsts amata personu lēmumi un kuri grib izgliegt savu sāpi un attieksmi pret šiem sen nīstamajiem spridelētājiem un mutes pelnītājiem 

Armands    21:51  |  03.03.2010.

Esmu pārliecināts, ka diskusijas un pārmetumi beigsies brīdi, kad Latvija skaidri nodefinēs par ko katrs nodoklis maksājams un kur tas aiziet. Ar to es domāju, piemēram akcīzes nodoklis x% ceļu remontam, x% ceļu satiskmes drošības nodrošināšanai, x% alkoholisma apkarošanai un tamlīdzīgi un x% kopbudžetā. Un pie šādiem rāmjiem ļoti stingri turēties. Nevis pašreizējā sistēma - visu samet vienā podā un tad sadala pēc kaut kādiem iepriekšējo gadu kritērijiem. Nodokļus maksājam lai nodrošinātu valsts pakalpojumus, katrs nodoklis ir lai nodrošinātu konkrētas lietas, sociālie nodokļi pensijām, sociālām garantijām, ceļu nodevas - ceļu remontiem un tamlīdzīgi. Šādu sistēmu ieviest un izveidot ticu, ka nebūs viegli.Un tomēr nesaprotu arī kāpēc Latvija, kā tādi alu cilvēki mēģina izgudrot kaut ko no jauna, paskatamies apkārt piemērus no citām valstīm. Par to pašu auto nodokli - tākā alu cilvēki mācāmies iegūt uguni 21 gadsimtā, lai gan ES ir tik daudz piemēru, kā piemēro šo nodokli un kādi ir noteikumi, ka atliek tikai smelties iedvesmu un peslīpēt sistēmu. Arī man zūd motivācija maksāt, ja tieši nezinu, kādu pakalpojumu varu prasīt par samaksāto nodokli. Tad, kad būs izveidots konkrēts izlietojums un sadalījums, tad arī varēs pamatot atsevišķu nodokļu pacelšanu vai samazināšanu, va jaunu nodokļu ieviešanu. Nepiekrītu, ka mājokļa nodoklis piemēram, ir sociālā budžeta lāpīšanai, lai gan tam pēc manas saprašnas vajadzētu nākt atpakļ manam mājoklim. Piemēram pašvaldība estādš puķes pagalmā. Izbūvēs konteineru laukumu, jo piekrītu, ka līdz šm tam no NIN pietrūka.Tāpat atalgojums attiecīgajās ministrijās veidojas no konkrētā nodokļa iekasētā apjoma nevis kaut kāda vispārēja algu līmeņa valsts pārvaldē. Mūsu politiķi visu grib vienkārši, lai viss krīt vienākatlā un tad izmētājam pa nepieciešamajām nozarēm kaut kā. Domāt, plānot, smelties pieredzi vajag mīļie valdītāji un jo ātrāk jo labāk. 

Ekonomiste    21:56  |  03.03.2010.

Malacis Ošlejs, visu kā no bībeles pareizi izstāstīja 

NĪN    21:57  |  03.03.2010.

Ja Jūrmalā stāv grausti, par kuriem netiek maksāti nodokļi, nav nekāda ienākuma, tāpat no modernajām villām. 

NĪN    22:00  |  03.03.2010.

un tomēr jāvērtē, kur piem.zeme ir ražošanas resurss, - lauksaimniecība, - tur jāparedz izņemums ar atlaidēm NĪN. 

Jukums    22:04  |  03.03.2010.

Nepiekrītu Tauriņam. Progresīvajam ienākuma nodoklim ir jābūt! Tas ir arī sociālā taisnīguma jautājums! 

Labrīt    22:06  |  03.03.2010.

Labrīt, par nodokļu sistēmas vērtēšanu kontekstā ar Baltijas valstīm Slaktera laikā Jums riņķī visi dziedāāja :)))). Tagad pamodāties? 

TPartijai    22:08  |  03.03.2010.

Labāk jau nebūtu runājuši, ka bija Jums iespēja mainīt kaut ko, nekas netika darīts 

TPartijai    22:10  |  03.03.2010.

Nu nevar būt, ka Jūsu politiskā platforma un niša paredz - ka esat PRET nodokļa sloga palielināšanu? 

andris  faiters@inbox.lv  22:11  |  03.03.2010.

Vai nekļūst arvien nekaunīgāki skaidrojumi par nodokļie no raidījuma dalībniekiem, kuri atdzīst, ka tiek ekspermentēts ar vidējo slāni. Vai nebija godīgāk sākt ar bagāto slāni, vai arī tas pietikami irp iebarojis " pētniekus" 

Andrejs    22:13  |  03.03.2010.

Nejau nodokļu paaugstināšāna izvedīs mūs no dziļās krīzes. izeja ir tikai viena - attīstīt ražošanu tādāveidā mazinot arī bezdarbu. par noziegumu uzskatāma tā valdošo partiju darbība, kuras rezultātā Latvijā pēdējo gadu laikā ir likvidētas daudzas un pat ļoti daudzas rūpnīcas. Nav jau vairs kam uzlikt nodokļus. 

Andrejam    22:16  |  03.03.2010.

Vai nav gadījumi, kad noziedzīga ir tomēr neprasmīga rūpnīcu vadība? 

Tūrisms    22:20  |  03.03.2010.

Tūrismā tik daudz Eiropas naudas ierauts un šobrīd nepildās zīmēti biznesa plāni, protams, ka prasa pazemināt likmi :))). Kur tad, lai uztur savu Eiropas naudas objektu? 

Tūrisms    22:21  |  03.03.2010.

Ne jau ar samazinātu likmi pievilinās tūristu. Somijā tāpat viss ir dārgāks. 

aivars  aba4@inbox.lv  22:26  |  03.03.2010.

Piedodiet un atvainojiet , bet kameer vALSTS (AR MAZO BURTU) nemaacees tukt galaa ar saviem paraziitiem šleseriem , priežu cirtējiem , tikmeer ir bezjeedziigi runaat par kaadu jeedziigu Latvijas atdzimšanu . Tuurisms , tranziits , ... viss ir viena vieniiga SHĒMA . AUGSTĀKAJĀ LĪMENĪ . Ja viss buus sakaartots , tad notiks . Es personiigi vairs neticu . Mafija ir mafija , .. ar to ciiniities ir bezjeedziigi . Atsleegas vaardi nav sveši - Šlesers , Šķēle , Lembergs , un visi pārējie kardināli . pāreejie tumšie uzvaardi nekad taa arii netiks zinaami . ŽĒL , ... ĻOTI ŽĒL.... LATVIJA LAIKAM IR NOLEMTA ................. 

BESIS    22:26  |  03.03.2010.

Bet tad jau kokrūpniekiem, metālapstrādei, poligrāfijai, ARĪ SAMAZINIET LIKMI! 

Besis    22:28  |  03.03.2010.

Respect, Aivars, -pilnīgi piekrītu. 

? vidam    22:29  |  03.03.2010.

Kādēļ tūrismam tiek dotas ēnu dienu iespējas? ja pa''si nozares pārstāvji piekrītoši māj ar galvu? 



1-20 ; 21-40 ; 41-55 ;
Komentāri:       
Lai pievienotu komentāru, mājas lapas drošības apsvērumu dēļ, ievadiet zemāk attēlā redzamo 4 zīmju kodu. * e-pasts tiks uzrādīts pie komentāra

         Dalibnieki         


Autors: