Šeit pieejami „Kas notiek Latvijā?” vadītāja un redakcijas raksti saistībā ar raidījumā apspriesto vai citām aktualitātēm. 29.04.2024.
 
„Caurums” Valsts ieņēmumu dienesta (VID) elektroniskās deklarēšanas sistēmā (EDS), tās datu noplūdes detaļas, atbildība par notikušo un iespējamās sekas, mācības un konsekvences – šie ir galvenie jautājumu virzieni šīvakara diskusijai „Kas notiek Latvijā?”.
1-20 ; 21-28 ;
WALA  postmaster  00:14  |  18.02.2010.

Ja godīgi - es neredzu ne mazāko iespēju, ka šie dati var parādīt kaut ko patiešam atmaskojošu, visiem tiem kam ir reāli ko slēpt, to slēpj arī no VID. Tā kā man diemžēl šķiet ka visvairāk jābaidās godīgiem uzņēmējiem, jo šos datus kāds negodīgāks var sadomāt arī nopirkt !!! 

qwe    00:18  |  18.02.2010.

Kāds pie alus kausa stāstīja, ka VID esot bijis IT drošībnieka amats, kur maksāja dažus simtus lašu. Tā kā uz tādu algu nevarēja nevienu atrast, tad amatu pats Jakāns likvidēja un par miljonu noslēdza līgumu ar ārējiem. Tāda mums valsts - vai nu pērk par kapeikām, vai miljonu - vidusceļa, tāpat kā cienīgas pilsoņu vidusšķiras, šeit nav un nebūs! 

jojo  come.lv  05:43  |  18.02.2010.

vechi un daamas ir 2010. gads un ne 2009. !!! siikums bet buutisks. tad arii svariigi dati un ne-svariigi dati nav atskiriiba. Un sarunai/diskusijai/showam nav noziimes. 

pzdec  lv  06:19  |  18.02.2010.

Ja TV ir uz ielas trotuara un es vinju panjemu. Kursh ir vainiigs? Es saprotu ka vins ir izmests un taapeec njamams. Taapat tiiklaa, ja saits ir publiski pieejams un ar lejupielades tiesiibaam, kuras izmantoju - tad esmu vainiigs a priori? Tad atstaju naudu uz ielas vai wtf, un vinja pazuud kurs ir vainiigs? Beidziet teaatri un LV showu! Bljaaaaaaaaaaaa 

ED  tournet@tournet.lv  06:48  |  18.02.2010.

Tā ir sanācis, ka piespiedu kārtā esmu iepazinis Latvijas likumdošanas "caurumu" pa kuru šos iegūtos datus var bez "da jebkādas" sodamības publicēt. Shēma ir sekojoša. Ir jāatrod kāds "bomzis", kas "manuskriptu"ar šiem datiem aiznes uz kādu izdevniecību, nosauksim to par SIA "J". Izdevniecība pieņems "bomža" darbiņu, noslēgs līgumu un vēl par to samaksās pārdesmit latu lielu honorāru (ceru, ka "bomzi" šī summa apmierinās). Darbu apgāda "radošais" kolektīvs sagatavos publicēšanai, tipogrāfijā "X" iespiedīs, grāmatnīcas pārdos. Visi nopelnīs. Tagad par likumdošanas "caurumu". Ja apgādam vai kādam citam shēmas partnerim radīsies problēmas ar "zagtu datu"publicēšanu, tad līgumā starp apgādu un "bomzi" būs ieraksts, ka šie dati ir "bomža" īpašums pie kuru savākšanas viņš ir strādājis kopš agras bērnības. Apgāds un "bomzis" zinās patiesību, bet kriminālizmeklēšanā to nespēs/"negribēs"? pierādīt un viss būs - OK!!! 

2@2.eu  14:22  |  19.02.2010.

Daži te izsakās, ka netic tāda 4ATA eksistencei vispār! Es arī pieņemu, ka pilnīgi varētu gadīties, ka šo nosaukumu izperēja veiklie zēni jau pēc veiksmīgās operācijas - pilnīgi pamatoti pieņemot, ka būs arī liels līdzjutēju un applaudētāju skaits. Viss varētu risināties arī apmēram tā... Iespējams, ka kāds developers jau agrākā EDS izstrādes stadijā ir "atsaucies" uz augstas VID amatpersonas (kuras?) lūgumu to caurumiņu atstāt. Un tas caurumiņš arī, iespējams, jau sen un pa mazumiņam šīs amatpersonas interesēs ir šad un tad klusu un nemanāmi ekspluatēts. Un tā tas arī klusi turpinātos, ja ne šī liktenīgā sagadīšanās - skurbulī izpļāpāšanās cilvēkiem, kas spēja novērtēt šāda cauruma potences. Lai gan šeit ir arī pamatotas šaubas, jo zināmais caurumiņš faktiski nebija piemērots KONKRĒTAS informācijas ieguvei - varēja pumpēt tikai "uz dullo". Pilnīgi pieļauju, ka realizētā datu nopumpēšanas akcija nebija nekad iepriekš plānota un pat sapņos rādijusies (nebija jau tehnisku iespēju), bet pēc šādas nejaušas vērtīgas informācijas saņemšanas tika uzcepts atbilstošs sākotnējais plāns vismaz pamēģināt to "paurbināt"! Bet nu, ja tie lohi - VIDa admini nejēdza pat elementāri ar loģisku skatu pakontrolēt pieslēgumu logfailus un noreaģēt uz faktu, ka pēķšņi no NE Latvijas IP adresēm SESTDIENĀS un SVĒTDIENĀS tik aktīvi pumpēti ĀRĀ (nevis ievadīti iekšā) no DB dati lielos apjomos, tad nu skaidrs, ka nieze var parādīties pamēģināt novilkt visu, ko dod - "avos" tur kaut ko pēc tam no tā visa var izrakt noderīgu. Varbūt tikai pēc tam ir radusies idea fix par 4.ATA. un noformulēti tās cēlie mērķi! Nu kaut kā tā ;}} 

2 EDS lietotajs   2@2.eu  14:39  |  19.02.2010.

Mani vairāk satrauc tas, ka vairāk runā par vainīgiem VID pusē, bet nekas netiek runāts par 4ATA meklēšanu. Principā jau notiek izmeklēšana, līdz ar to vajadzētu pagaidīt kau tkādus rezultātus un tad rīkot debates. ----------------------------------------------------------- Manuprāt, lielākās sabiedrības daļas interesēs ir, lai 4ATA atrod pēc iespējas vēlāk (labāk - nekad) - vairāk atmaskojošu datu dabūsim zināt par Latvijas izlaupīšanu! Interesi par jau pierāda milzīgais komentāru daudzums pie rakstiem par pirmajiem nopublicētajiem datiem - par Rīgas domes uzņēmuma "Rīgas Satiksme" vadības supertrekno dzīvi apstākļos, kad uzņēmumam ilgstoši ir milzīgi ikgadēji zaudējumi, miljonos mērāmas dotāciju injekcijas un nemitīga bilešu cenu paaugstināšana! Un par to organizācijas atrašanu runājot, šaubos, vai tas tik viegli izdarāms, cerot uz IT "pēdu" iztrasēšanu - nav puikas dumi, visticamāk pa starpu ir daudzi anonimitātes un augstas anonimitātes proksiserveri ne visai draudzīgās zemēs. Vārdusakot, visticamāk VID serveru logos būs fiksētas IP adreses no tādām zemēm kā Irāna, Libāna, Malaizija, Pakistāna, un tamlīdzīgi. Drīzāk jau tiks ieti tradicionālāki izmeklēšanas ceļi un meklēti stukaču pakalpojumi. 

>> Mateus    14:48  |  19.02.2010.

Ļoti interesanti, kad kāds to klasificē ka nejaušu ieklīšanu EDS un netīšu datu nokopēšanu, nezinot ka to nedrīkst. Ja es pareizi sapratu, tad tie puikas paši rakstijuši PHP cURL skriptu un reaali uztaisijushi botu, kas to visu darija... taads neslikt netiishaam.... ?????????????????????????????? Kādu botu? Vaitad VIDa admini nav pamanījuši arī kādu savu serveru inficēšanu un koda injicēšanu arī??? No pieejamās informācijas gan liekas, ka speciāla programmatūra ir rakstīta izmantošanai pašu 4ATA datorā - lai nevajadzētu ar rociņu adrešu logā klabināt iekšā tos dokumenti IDus!! 



1-20 ; 21-28 ;
Komentāri:       
Lai pievienotu komentāru, mājas lapas drošības apsvērumu dēļ, ievadiet zemāk attēlā redzamo 4 zīmju kodu. * e-pasts tiks uzrādīts pie komentāra

         Dalibnieki         


Autors: