Zatlera B, C, D soļi: vai atgriezīsies iepriekšējā leksikā?

Valsts prezidenta Valda Zatlera 28.maija uzruna tautai, kurā viņš paziņoja par lēmumu ierosināt Saeimas atlaišanu, radījusi būtisku pavērsienu, taču pati par sevi vēl neļauj prognozēt turpmāko notikumu gaitu. Politiķi un eksperti 1.jūnija publiskajās debatēs „Kas notiek Latvijā?” vērtēja, vai V.Zatlers visām Saeimas frakcijām ir viens un tas pats, vai arī ir divi dažādi, vai ir skaidrs V.Zatlera turpmākais „vektors” un kādā leksikā viņš nedrīkst atgriezties. Atšķirīgas interpretācijas izskanēja arī par V.Zatlera līdzšinējiem uzstādījumiem. Raivis Dzintars („Visu Latvijai! – Tēvzemei un Brīvībai/LNNK” Saeimas frakcija) sacīja, ka frakcijas sēdē Valsts prezidents pateicis, ka jau no mazām klasēm visās Latvijas skolās būtu jāpastiprina latviešu valodas loma. Valērijs Agešins („Saskaņas centra” Saeimas frakcija) savukārt norādīja, ka tas droši vien bija kāds cits cilvēks, un apliecināja, ka abi prezidenta amata kandidāti neizslēdz atbalstu „Saskaņas centram”.

Attiecībā uz V.Zatlera nākotnes soļiem skaidrības gan nebija vairāk. Edgars Zalāns („Par labu Latviju” Saeimas frakcija) pauda viedokli, ka V.Zatlers „normāli rīkotos”, ja ietu politikā un izmainītu prognozējamo Saeimas sastāvu rudenī. Dzintars Zaķis („Vienotības” Saeimas frakcija) uzsvēra, ka politiķu misija ir pašiem uzlikt „vektoru”, tomēr nevarēja skaidri iezīmēt, kāds ir V.Zatlera uzliktais vektors. Viņš sacīja, ka „tieši no Zatlera kunga šobrīd ir jāsagaida solis B, C un D šajā procesā”.

Psihoterapeits Viesturs Rudzītis izteica viedokli, ka V.Zatlers aktualizēja hronisku slimību, bet „viņam pašam tas bija pārsteigums”, ka viņš to izdarīja. V.Rudzītis vērtēja, ka daudz kas notika nevis tādēļ, ka prezidents personiski ģenerēja ideju, bet viņš vienkārši nonāca politiskā un juridiskā „stūrī”, kur tas bija jādara. Tas rada jautājumus par to, cik liels pamats ir cerēt uz aktīvu un izšķirīgu rīcību turpmāk. Arī politoloģe Vita Matīsa uzsvēra, ka tik patiesa un skaidra valoda no visaugstākās politiskās tribīnes skanēja pirmo reizi un tā nav V.Zatlera „parastā valoda”. Viņa brīdināja, ka V.Zatlers „nevar atgriezties tajā iepriekšējā leksikā, kas viņam bija agrāk”.

Video: Edgars Zalāns, Vita Matīsa, Viesturs Rudzītis, Raivis Dzintars, Valērijs Agešins un Dzintars Zaķis par Valda Zatlera valodu, vektoru un vēstījumiem dažādām Saeimas frakcijām. (Fragments no „Kas notiek Latvijā?”, 01.06.2011.)