Stratēģija, gudrība, valsts nākotnes redzējums un Zatlers

Valda Zatlera lekcija Latvijas Universitātē – ko tajā sagaidījām un ko nesagaidījām, kas atzinīgi un kas kritiski vērtējams? Kas ir atskaites punkti valsts nākotnes plāniem un valsts pirmās personas amata kandidāta piedāvājumam? Ko un kā vērtēt tiešajiem un pastarpinātajiem vēlētājiem – politiķiem un sabiedrībai? Tie ir galvenie jautājumi šīsnedēļas debatēm „Kas notiek Latvijā?”. Uz otro termiņu sevi pašpieteikušā Valsts prezidenta amata kandidāta lekcijas nosaukums bija „Gudra un stratēģiska valsts. Latvijas nākotnes redzējums”. Pirmajos komentāros, tāpat kā aptaujās par amata kandidātu, jūtami pretēji vērtējumi – šī runa novērtēta gan atzinīgi, kā saturīga un jēgpilna, gan kā patukša un neiedvesmojoša. Ministru prezidents akcentējis, ka daudzas tēzes sakrīt ar jau valdības dokumentos un dienaskārtībā ietvertajām.

Šķiet, ka ir pamats izvirzīt jautājumu, ciktāl šī runa primāri bija vērsta uz to, lai panāktu atkārtotu ievēlēšanu, un ciktāl – lai uzrunātu iespējami plašu sabiedrību un tiešām meklētu jaunus valsts nākotnes attīstības ceļus. Protams, no otras puses, var arī jautāt, ciktāl prezidentam Latvijā, atbilstoši viņa statusam saskaņā ar Satversmi, daudzi jautājumi ir vai nav jārisina.

Valda Zatlera runā akcenti bija uz valsts pārvaldes un vēlēšanu sistēmas maiņām, ārpolitiskiem mērķiem, ekonomisko attīstību un demogrāfiju. Bet minimāli tika vai nemaz netika skarti morāles, tiesiskie, kultūras un etniskie jautājumi.

Jebkurā gadījumā, Valda Zatlera runa nu ir materiāls, ko vērtēt, lai veidotu atskaites punktus tam, kas notiks tālāk. Vai šāda runa „kvalificējas” kā laba prezidenta kandidāta runa? Vai citiem kandidātiem, ja tos izvirzīs, ir jāpiedāvā līdzīga vai atšķirīga programma vai vīzija? Ciktāl politiķiem Saeimā ir jāvērtē pagātne un nākotne, personības un programmas, vai vēl kas cits? Kas jāietver valsts gudrībai un stratēģijai prezidenta nākotnes redzējumā? Kāda ir un kādai jābūt turpmākajai sabiedrības lomai prezidentūras kontekstā – gan attiecībā uz politiķiem Saeimā, gan prezidenta amata kandidātiem?

Raidījumā piedalīsies: politologs Jānis Ikstens, ekonomists Vjačeslavs Dombrovskis, socioloģe Dagmāra Beitnere, „Māmiņu kluba” vadītāja Sandija Salaka, cilvēktiesību aktīvists Džordžs Stīls.

Raidījuma sākums plkst.21.20 LTV 1.kanālā, e-pasts skatītāju jautājumiem knl@knl.lv.