Vilks: 2012.gadā tomēr „jārevidē” sociālais budžets

9.marta publiskajās debatēs „Kas notiek Latvijā?” finanšu ministrs Andris Vilks („Vienotība”) izteica prognozi, ka uzlabojušos ekonomisko rādītāju dēļ 2012.gadā nepieciešamās budžeta konsolidācijas apmērs kļūs mazāks par šobrīd noteiktajiem 250 līdz 310 miljoniem latu, tāpat viņš uzsvēra, kādu efektu uz nākamā gada budžetu atstās jau gaidāmā papildus konsolidācija šī gada budžetā. Tomēr kaut kāda apjoma konsolidācija paredzama arī 2012.gada budžetā. Uz kā rēķina koalīcija vēlas to īstenot? Faktiski abu koalīcijas partneru pārstāvju domas sakrita attiecībā uz diviem konsolidācijas „balstiem”. Viens no tiem ir strukturālās reformas. Finanšu ministrs Andris Vilks („Vienotība”) solīja, ka tās nākamgad turpināsies, savukārt satiksmes ministrs Uldis Augulis (Zaļo un Zemnieku savienība) pauda viedokli, ka tās ir jāveic „pilnīgi visās nozarēs”. Viņš gan minēja piemērus tam, kā ministrijās šobrīd dublējas funkcijas, un norādīja uz dažiem reformējamiem aspektiem, bet skaidru un detalizētu izklāstu par veicamajām reformām nesniedza neviens no valdības pārstāvjiem. Tāpat vienisprātis abi bija par to, ka nākamgad jābūt lielākiem ieņēmumiem no ēnu ekonomikas apkarošanas.

Tomēr atšķirīgus viedokļus politiķi pauda par izdevumu samazināšanu sociālajā sfērā.. A.Vilks apgalvoja, ka sociālais budžets 2012.gadā tomēr ir „jārevidē”, jo ir skaidrs, ka mēs tādu to nevaram ilgtermiņā uzturēt. Viņš gan sacīja, ka vēl ir jāskatās, kādās pozīcijās konsolidāciju var veikt. U.Augulis savukārt norādīja uz vidējā bezdarbnieka pabalsta apmēru un pensiju skaitu virs 200 latiem, nepauzdams atbalstu izdevumu mazināšanai šai jomā.

A.Vilks arī uzsvēra, ka 2012.gada budžetā nevaram pieļaut nodokļu pieaugumu, kas varētu veicināt inflāciju. Taču viņš nenoliedza, ka gaidāms nekustamā īpašuma nodokļa kāpums, divkārt paaugstinot mazās nodokļa likmes, ko piemēro mājokļiem. Viņš arī neiebilda trim Zemnieku saeimas priekšsēdētāja Jura Lazdiņa nosauktām konsolidācijas pozīcijām – iekasējamais nodokļu parāds, valsts kapitālsabiedrību centralizēta vadība un funkciju izvērtēšanā radītie priekšlikumi, kas vēl nav ņemti vērā.

Tā kā politiķu konsolidācijas uzstādījumi nebija ļoti konkrēti ne pozīciju, ne summu ziņā, jācer, ka tempu un kvalitāti veicinās 15.martā paredzētā Reformu vadības grupas un valdības locekļu kopsēde, kurā plānots spriest par nākamajiem reformu soļiem.

Video: Andris Vilks, Uldis Augulis un Juris Lazdiņš par 2012.gada budžeta konsolidāciju. (Fragments no „Kas notiek Latvijā?”, 09.03.2011.)