Konsolidācijas pavasaris, protestu atkusnis. Reformu rudens?

Ilgstoši topošais un arvien koriģējamais šāgada valsts budžeta konsolidācijas pasākumu saraksts, tā pamatojumi un pretargumenti, un alternatīvas, dažādu nozaru pārstāvju protesti un iebildes, politikas mērķi vai pašmērķi, budžeta politikas scenāriji tuvākajās nedēļās un līdz gada beigām – šādi ir galvenie atskaites punkti šīvakara debatēm „Kas notiek Latvijā?”. Bez vienas nedēļas jau trīs mēneši ir pagājuši kopš starptautisko aizdevēju publiskā uzstādījuma par 50 miljonu papildus konsolidācijas nepieciešamību šāgada budžetā. Mainoties iespējamo budžeta grozījumu sarakstam, pēdējās nedēļās jau izveidojies un papildinās krietns protestējošo un pretenzijas izsakošo saraksts – studenti kultūras jomā, nebanku kreditētāji, alkohola ražotāji, sabiedriskie pārvadājumi, zemnieki, un tā tālāk. Vairāki nodokļu palielinājumi, īpaši akcīze degvielai, protams, rada negatīvas reakcijas un inflācijas prognozes ne tikai degvielas tirgošanā strādājošajiem uzņēmējiem, bet arī neskaitāmiem patērētājiem.

Konsolidācijas plāns it kā ir finiša taisnē, tai pat laikā līdz finišam, ja par to uzskata aizdevēju misiju aprīlī, ir vēl krietns sprīdis, gan valdībā, gan pēc tam Saeimā, lai pārskatītu visas strīdīgās pozīcijas, to spektru un loģiku, proporcijas starp ieņēmumu un izdevumu daļām, inflācijas riskus, kontekstu ar 2012.gadu un tā tālāk. Protams, atklāts jautājums ir, ciktāl politiķi savstarpēji un attiecībās ar sabiedriskajām organizācijām ir atvērti savu plānu revidēšanai un spriešanai pēc būtības. Viens no starpfinišiem attiecībās ir rīt – Nacionālās trīspusējās sadarbības padomes sēdē.

Dilemma starp dialogu un konfliktu, ne jau tikai protestu, bet arī dziļākas pretīmstāvēšanas izpratnē, nav tikai saistībā ar nesen notikušajiem vai 24. martā pieteiktajiem protestiem par 50 miljonu konsolidāciju. Caurums valsts budžetā neizbēgami liecina par nepieciešamību pēc vēl krietni lielākas deficīta samazināšanas nākamgad. Pēdējā laika kaislības ap pensiju un sociālā budžeta samazinājumu ir vēl kā papildus eļļas kauss ugunī. Par reformām dažādās sfērās tika runāts gan pērngada decembrī, gan iepriekš, aizvadīto divu gadu garumā. Kārtējais reformisma raunds šobrīd pieteikts nākamnedēļ Reformu vadības grupā. Kā alternatīva budžeta samazinājumiem nu jau ilgstoši tiek piesaukta arī ēnu ekonomikas samazināšana, par to tika spriests vakar valdībā un tiks spriests rīt NTSP. Un plānus par 2012.gadu, pat ja kādam gribētos, būs grūti atlikt uz rudeni, jo vismaz par virzieniem nāksies vienoties jaunus starptautiskā aizdevuma dokumentus sastādot jau pavasarī. Par to arī jādiskutē.

Raidījumā piedalīties aicināti ministri no „Vienotības” un Zaļo un Zemnieku savienības, kā arī vairāku augšminēto sabiedriski aktīvo nozaru pārstāvji.
Raidījuma sākums plkst.21.20 LTV 1.kanālā, e-pasts skatītāju jautājumiem - knl@knl.lv