Budžeta pamati: kuras kļūdas jālabo, kāpēc „nav iespējams”?

Ņemot vērā kritiku, ko 2011.gada budžeta projektam veltījis plašs ekspertu un nevalstisko organizāciju spektrs, būtu pamats cerēt, ka Saeimas deputāti, gatavojot budžeta paketi izskatīšanai otrajā lasījumā, būs gatavi ne tikai uzklausīt alternatīvus priekšlikumus, bet arī pēc būtības par tiem diskutēt un tos izvērtēt. Tomēr, lai gan 8.decembra publiskajās debatēs „Kas notiek Latvijā?” dalībnieki norādīja uz nodokļu politiku, kas bremzēs tautsaimniecības attīstību un pasliktinās ģimeņu situāciju, un uz ilgi nepanesamu sociālo izdevumu slogu, koalīcijas pārstāvji apgalvoja, ka budžets ir labs un nozīmīgas izmaiņas tajā nav jāveic. To, ka budžetā nav jāveic nozīmīgas izmaiņas un tas ir „labs”, jau uzreiz pavēstīja koalīcijas pārstāvji, Saeimas Budžeta un finanšu komisijas priekšsēdētājs Jānis Reirs („Vienotība”) un Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas priekšsēdētājs Vitauts Staņa (Zaļo un Zemnieku savienība). Citu viedokļi par šo jautājumu gan krasi atšķīrās. Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras valdes loceklis Jānis Endziņš apgalvoja, ka „nozīmīgi nepareizais” nodokļu palielināšanas ceļš pasliktinās nevis tikai uzņēmumu situāciju, bet valsts tautsaimniecības attīstību. Viņš arī strīdējās ar J.Reiru par to, vai attiecībā uz darbaspēka nodokļiem valdība ir pildījusi iepriekšējus solījumus, savukārt Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības priekšsēdētāja vietnieks Egils Baldzēns rēķināja, kādu ietekmi uz ģimenes budžetu atstās ne tikai tiešo nodokļu izmaiņas, bet arī ģimenes valsts pabalsta samazināšana un netiešās ietekmes.

Latvijas Darba devēju konfederācijas padomes loceklis Jānis Naglis turklāt norādīja uz to, ka sociālais budžets ir pasludināts par „svēto govi”, bet darba devēji ilgtermiņā nevar saražot tik daudz naudas, lai budžetu noturētu, tāpēc simtprocentīgi būs jāatgriežas pie jautājuma par pabalstu un pensiju samazināšanu. „Par Labu Latviju” Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Edgars Zalāns savukārt sociālā budžeta ilgtspēju saistīja ar nodokļu maksātāju skaitu un rosināja necelt sociālo iemaksu likmi, bet tā vietā mazināt ēnu ekonomiku.

Neraugoties uz to, J.Reirs pavēstīja, ka Saeimā „pie šī budžeta pamatiem nav iespējams atgriezties”. Viņš gan arī uzsvēra, ka runāts tiks un komisijā tāpēc pat ir paplašinātas telpas, taču, ja būtiskākie un lielāko kritiku izraisījušie konsolidācijas pasākumi nebūs apspriežami, ir pamats šaubīties par šādu sarunu patieso lietderību.

Video: Jānis Reirs, Vitauts Staņa, Jānis Endziņš, Jānis Naglis, Egils Baldzēns un Edgars Zalāns par nodokļiem, sociālo budžetu un gatavību runāt par budžeta pamatiem. (Fragments no „Kas notiek Latvijā?”, 08.12.2010.)