„Vienotība” + ZZS =...?

Šīrīta paziņojums pēc „Vienotības” un Zaļo un Zemnieku savienības sarunām par attiecīgi septiņu un sešu ministru portfeļu sadali nu jau vairs tikai nepilnu nedēļu pirms jaunās Saeimas sanākšanas vēl arvien nedod pilnas atbildes uz vairākiem būtiskiem jautājumiem par koalīcijas tapšanu. Vienošanās par nozaru sadali, gaidāmā politika šajās nozarēs, kritēriji iespējamām ministru personālijām un valdības deklarācijas tapšana līdz jaunās Saeimas sanākšanai – šie ir pamatjautājumi šīvakara debatēs „Kas notiek Latvijā?”. Pēdējo pāris dienu laikā kopš potenciālās koalīcijas partneru skaita samazināšanās medijos izskanējušas daudzas un dažādas vairāk vai mazāk ticamas kombinācijas, jautājumi un argumenti par nozaru atbildību un ministru amatu sadali – saistībā ar Ģirta Valda Kristovska un Arta Pabrika atbilstību attiecīgi ārlietu un aizsardzības resoru vadībai, par Ulda Auguļa iespējamu „rotēšanu” uz satiksmes resoru, par Andra Vilka atgriešanos finanšu ministra kandidāta statusā, par ZZS interesēm arī par finanšu vai kādu no „spēka” ministrijām, par Lindu Mūrnieci iekšlietās, Intu Dālderi kultūrā, un tā tālāk. Pārdalot ministru skaitu, šorīt veselības resora pārvaldīšana „pārceļoja” ZZS pārziņā, savukārt personāliju nosaukšana atkal ir atlikta.

Līdz ar šīm politisko kombināciju maiņām paliek atklāti jautājumi par kompromisiem un vienas vai otras apvienības tā saukto kapacitāti vienas vai otras nozares politikas turpināšanā vai mainīšanā. Līdz ar to būtu pamats arī publiski izvērst uzstādījumus un to apspriešanu par atsevišķu nozaru politiku un arī starpnozaru kompromisiem kontekstā ar budžeta politiku. Par ko, kā zināms, vakar izskanējuši labu brīdi pieklusušie varianti par PVN pamatlikmes celšanu un budžeta deficīta palielināšanu.
Tāpat arī neskaidri ir jautājumi par kritērijiem ministru personālijām – tai skaitā līdzšinējo ministru darba turpināšanai un jaunu izvirzīšanai.

No politikas procesa un kvalitātes viedokļa vēl jo plašāku jautājumu spektru aptver politiķu pašreizējās pozicionēšanās salīdzinājumā ar priekšvēlēšanu piedāvājumiem, argumentācijas (ne)pamatotība, viedokļu (ne)konsekvences un tamlīdzīgi. Protams, jautājumi ir arī par valdības veidošanas un deklarācijas tapšanas procesa caurspīdīgumu un par vietu dialogam ar sabiedrību. Un par to, uz kuriem jautājumiem valdības deklarācija sniegs atbildes, bet par kuriem, līdzšinējās tradīcijās, netiks tālāk par dažādi interpretējamām frāzēm.

Lai atspoguļotu un pārstāvētu dažādos viedokļus un izteikumus, un raksturotu iespējamo politiku dažādās nozarēs, no potenciālo koalīciju veidojošajām apvienībām raidījumā piedalīties aicināti vairāki politiķi, proporcionāli vietu skaitam Saeimā – trīs „Vienotību”  veidojošo partiju politiķi- Kārlis Šadurskis, Artis Kampars, Aleksejs Loskutovs, un divi Zaļo un Zemnieku savienības politiķi - Raimonds Vējonis un Viesturs Silenieks. Debatēs piedalīties aicināti arī politisko procesu analītiķi - Juris Rozenvalds un Roberts Ķīlis.

Raidījuma sākums plkst. 21.20 LTV 1.kanālā, e-pasts skatītāju jautājumiem – knl@knl.lv