Āboltiņa: tā diemžēl iznāk, ka Kampara projekts ir brāķis

Bija paredzēts, ka Saeima likumprojektu „Par mikrouzņēmumu nodokli” galīgajā lasījumā pieņems vēl pirms Saeimas sesijas beigām, taču atbildīgā Saeimas komisija nolēma pieņemšanu atlikt, jo Saeimas Juridiskais birojs bija konstatējis pretrunas ar Satversmi. „Jaunā laika” Saeimas frakcijas priekšsēdētāja vietniece Solvita Āboltiņa 16.jūnija publiskajās debatēs „Kas notiek Latvijā?” atzina, ka viņas partijas biedra ekonomikas ministra Arta Kampara izstrādātais projekts ir brāķis. Deputāti piekrita, ka mikrouzņēmumu nodokļa jautājums ir jāatrisina jau vasarā, taču neviens vēl nepiedāvāja risinājumu, kā pretrunas ar Satversmi novērst. S.Āboltiņa uzsvēra, ka likumprojektu paketi ir ļoti svarīgi pieņemt, bet, ja ir tik nopietni argumenti par neatbilstību Satversmei, vispirms ir jāatrod risinājums. Arī Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze (Zaļo un Zemnieku savienība) uzsvēra, ka ir labāk apstāties šajā brīdī un izvērtēt, kā situāciju atrisināt, lai gan mikrouzņēmumu idejas pamatprincips ir pareizs. Arī viņš sacīja, ka atbilde tiek meklēta.

Tautas partijas Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Māris Kučinskis gan uzsvēra, ka to, ka projekts ir brāķis, gan Juridiskais birojs, gan komisija pamanīja, tiklīdz tas atnāca. „Neatmetām to atpakaļ valdībai tikai tāpēc, ka tas ir vajadzīgs uzņēmējiem,” pamatoja deputāts. Arī „LPP/LC” Saeimas frakcijas deputāte Karina Pētersone, kas strādā atbildīgajā komisijā, apstiprināja, ka par pretrunām ar Satversmi Juridiskais birojs pateica „momentā”. K.Pētersone skaidroja, kāpēc komisija samazināja projektā paredzēto nodokļu slogu no 20% uz 9%. Taču viņa kritizēja valdības darbu – tai nosūtīts lūgums novērst pretrunas, bet divu mēnešu laikā neviens no valdības politiskā līmenī nav sniedzis priekšlikumus pretrunu novēršanai.

S.Āboltiņa solīja, ka sanāks darba grupa, kura to risinās, un mikrouzņēmumu nodokļa jautājums tiks atrisināts šīs Saeimas laikā. Viņa pieļāva, ka nepieciešamības gadījumā arī premjers varētu iniciēt Saeimas ārkārtas sēdi, lai šo jautājumu izskatītu. Bet par risinājuma veidu deputāti nekādu skaidrību tā arī neradīja.

Video: Solvita Āboltiņa, Gundars Daudze, Juris Sokolovskis, Māris Kučinskis un Karina Pētersone par mikrouzņēmumu nodokli. (Fragments no „Kas notiek Latvijā?”, 16.06.2010.)