Ko darīt Bičkovičam?

Augstākās tiesas (AT) priekšsēdētājs Ivars Bičkovičs pēc ģenerālprokurora Jāņa Maizīša nepārvēlēšanas amatā uz trešo termiņu paziņoja, ka līdz pilnvaru beigšanās termiņam 11.maijam jaunu amata kandidātu nevirzīs. Politiķi 21.aprīļa publiskajās debatēs „Kas notiek Latvijā?” atklāja savas versijas par to, kā I.Bičkovičam tālāk būtu jārīkojas – jāizvirza jauns kandidāts vai jānosauc pienākumu izpildītājs, jāvirza otrreiz J.Maizītis vai kāds cits. Politiķi turklāt apgalvoja ne tikai to, ka rada spiedienu AT priekšsēdētājam, bet runāja arī par mediju vēlmēm un to, kā sabiedrības noskaņojumu var mērīt interneta portālu komentāros. Ilma Čepāne („Pilsoniskā savienība”) pauda viedokli, ka I.Bičkovičam vajadzētu vēlreiz virzīt J.Maizīti, jo viņam ir spēcīgs prokuratūras un sabiedrības atbalsts, bet nevēlas viņu savukārt daļa advokātu. Vineta Muižniece (Tautas partija) savukārt pārmeta, ka ar izteikumiem var ļoti traucēt I.Bičkoviču pieņemt lēmumu, bet uz pretargumentiem viņa norādīja, ka spiedienu rada rēķināšanās ar to, kāds būs balsojums Saeimā. Viņa uzskatīja, ka korekti ir nevis vēlētājiem paust savu politiķes pozīciju, bet sagaidīt kandidāta izvirzīšanu un tad to apspriest. Jānis Urbanovičs („Saskaņas centrs”) par labāko ceļu nosauca pienākumu izpildītāja ielikšanu, bet viņš pievērsās versijai, ka medijs „mēģina ievirzīt vajadzīgajā gultnē likumdevēju darbu”. Kad raidījuma vadītājs painteresējās, kurā gultnē mēģina to ievirzīt, J.Urbanovičs atzina, ka pagaidām vēl nav uzminējis.

Kārlis Boldiševics (Zaļo un Zemnieku savienība) pieļāva J.Maizīša atkārtotu virzīšanu, bet izteica arī versiju, ka varētu izvirzīt divas kandidatūras, kam citi dalībnieki nepiekrita likumdošanas dēļ. Dzintars Rasnačs („Tēvzemei un brīvībai”/LNNK) atzina, ka prokuratūras atbalsts ir „ļoti spēcīgs arguments”, bet pareizākais risinājums tomēr ir noteikt pienākumu izpildītāju. Dzintara Zaķa („Jaunais laiks”) versija bija – virzīt J.Maizīti, ja tiek mainīta balsošanas procedūra, jo „ir daudzas lietas, ar kuru sekmīgu virzīšanu viņš kādam acīmredzot ir dzīvi sagandējis”, savukārt pie pašreizējās procedūras atlikt balsošanu līdz nākamajai Saeimai. Bet Jānis Dukšinskis („LPP/LC”) atzina – lai gan partijas vadītājs „it kā” jau izteicies par to, frakcijā lemts vēl nav. Viņš skaidroja, kāpēc J.Maizītis diez vai būtu labākais variants, atsaucoties arī uz interneta portālu komentāriem. Gan J.Dukšinskis, gan V.Muižniece arī prognozēja, ka otrreizējas balsošanas gadījumā J.Maizītis dabūtu vēl mazāk balsu nekā pirmajā reizē.

Bet ne mazāk būtisku piebildi izteica J.Urbanovičs – par to, ko solījis pats AT priekšsēdētājs. J.Urbanovičs uzsvēra, ka gaidīs I.Bičkoviča spriedumu par to, ko viņš ir darījis, lai noskaidrotu, kas ir noticis Saeimā, un kā viņš to vērtē. „Es domāju, ka tas kopējais nesmukums skar visus absolūti,” sacīja J.Urbanovičs.

Video: Vineta Muižniece, Ilma Čepāne, Jānis Urbanovičs, Kārlis Boldiševics, Dzintars Rasnačs, Dzintars Zaķis un Jānis Dukšinskis par to, kā rīkoties Ivaram Bičkovičam un kā Saeima otrreiz varētu balsot par ģenerālprokuroru Jāni Maizīti. (Fragments no „Kas notiek Latvijā?”, 21.04.2010.)