Jezdakova VIDā: ko plāno un par ko atbild ģenerāldirektore?

Šonedēļ koalīcijas padomes un valdības darba kārtībā ir lemšana par Nelijas Jezdakovas apstiprināšanu Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektores amatā. „Kas notiek Latvijā?” (KNL) piedāvā fragmentus no publiskajām debatēm ar N.Jezdakovas piedalīšanos. Kā zināms, sākotnēji finanšu ministrs plānoja bez konkursa virzīt valdībā apstiprināšanai VID vadītāja amatā līdzšinējo šī amata pienākumu izpildītāju, kura šajā postenī strādā kopš pērnrundens, kad tika atstādināts Dzintars Jakāns.
Februārī tomēr izsludināja konkursu, taču tā rezultāti kandidatūru nemainīja.

Konkursa ietvaros bija izvirzītas tradicionālās prasības par pieredzi, zināšanām, reputāciju un tamlīdzīgi, tomēr Finanšu ministrija tā arī nekad publiski nav plašāk izklāstījusi, tieši kas liecina par N.Jezdakovas atbilstību visiem šiem kritērijiem, un kas liecinājis par viņas pārākumu pār konkurentiem. Arī daži uzņēmēju organizāciju komentāri, ka būtu vēlams uzzināt kandidātu programmas un plānus, ir palikuši bez politiķu un ierēdņu reakcijas.

KNL šogad N.Jezdakova ir piedalījusies divos raidījumos – par VID vadību un darbību janvārī, un par datu noplūdi februārī. Fragmenti no šiem raidījumiem vismaz daļēji ļauj meklēt atbildes uz augšminētajiem jautājumiem – gan kontekstā ar VID potenciālās vadītājas redzējumu par VID reorganizāciju, turpmāko darbu un valsts budžeta ieņēmumu plāna izpildi, gan arī atbildēm par elektroniskās deklarēšanās sistēmas datu noplūdes sekām un atbildību par to.