Šeit pieejami „Kas notiek Latvijā?” vadītāja un redakcijas raksti saistībā ar raidījumā apspriesto vai citām aktualitātēm. 29.03.2024.
 
Pēc raidījuma „De facto” sižeta par datu noplūdi no Valsts ieņēmumu dienesta elektroniskās deklarēšanas sistēmas, ar „Kas notiek Latvijā?” redakciju sazinājās cilvēks, kas sevi sauc par Neo, ceturtās atmodas tautas armijas (4ATA) Kibernodaļas vadītāju, un piesaka sevi kā datu noplūdes īstenotāju. Atsaucoties uz Latvijas medijos publicēto, viņš piedāvāja sīkāk izstāstīt par VID datu noplūdi, to iespējamo izmantošanu. Ilgstoša sarakste čata formā noslēdzās ar vienošanos, ka daļa no šīs sarakstes publicēta intervijas formā pirms „Kas notiek Latvijā?” raidījuma par šo tēmu. Intervijas tekstā nerediģētas saglabātas čata formāta īpatnības un stilistika.
Dana    13:48  |  18.02.2010.

Kaut jel tas NEO izrādītos tāds, kāds rādās...Ceru. Es par! 

"ļubļu. ždu. ļe    13:52  |  18.02.2010.

Ka tik atkal neizrādās velto cerību lauciņš... jeb kārtējie, kas raujas pie savas variņas un mantiņas, katram jau kaut kāda fiška ir, bez motivācijas neviens neko nedarīs...tikai naivie domā par citiem, piemēram, es. :( Gribētos kaut naivums atmaksātos.... "ļubļu. ždu. ļena." 

atrasts koments  citadiena.lv  13:54  |  18.02.2010.

ES: Kautkā dīvaini sāk izskatīties tas, ka visu vainu pūlas novelt uz izstrādātājiem, daļu- uz testētājiem, bet jautājumu par ekspluatāciju cenšas apiet. Labi , šoreiz caurums bija samērā vienkāršs un acīmredzams. Bet pamanīja to ne jau paši sistēmas uzraudzītāji. Kad mistiskā “armija” par to paziņoja, tad pēkšņi atklāja. Nepamanīja, kaut “armija” pat necentās savu darbību slēpt. Bet tagad atcerēsimies, ka, piemēram, Krievijā ir bariem visnotaļ profesionālu hakeru, kas ir visai nedraudzīgi pret Baltiju (kiberuzbrukums Igaunijai “Aļošas” sakarā jau piemirsies?). Profesionāls hakeris ne tikai prot pieslēgties, kr nevajag, bet arī notīrīt šīs pieslēgšanās pēdas, cik iespējams. Kurš var garantēt, ka tas nenotiek šajā brīdī? Kurš šodien var apliecināt, ka Krievijas specdienestu algoti datoristi diendienā nelūr mūsu datu bāzēs? Uzlikām, notestējām un laimīgi aizmirsām? No Jakāna neteiktā iznāk, ka visu garo gadu laikā nav bijis neviens mēģinājums nesankcionēti piekļūt VID datiem. Nav bijis vai nav pamanīts? 

ZZ    18:32  |  18.02.2010.

Šajā intervijā skaidri un gaiši ir teikts, ka kāds ar EDS izstrādi saistīts darbinieks (acīmredzot, Exigen?) pie alus kausa 4ATAi esot izpļāpājies par cauruma esību (bet ne par to, kāds tas tieši ir, un kur). Pec kā arī 4ATA radusies padziļināta interese par šo jautājumu. Tātad, no tā izriet, ka izstrādāja pusē ir bijušas zināšanas par cauruma esību. Vēl jo vairāk, jāsaka, ka Exigen izstrādā lietojumu izstrādes vidē (savā), un pēc produkta piegādes klientam (VID), tas tiek uzlikts produkcijā ekspluatēšanai klienta produkcijas instancē. Tas nozīmē to, ka 'iestrādājot' caurumu jāņem vērā produkcijas vides īpatnības, aplikāciju servera konfigurācija, u.c. smalkumi, lai caurums "strādātu". Es, protams, nezinu kāds tieši tehniski tas caurums ir, bet nu izklausās, ka tāds, kur nevar neņemt vēra visādus tur relative path un tādas lietas. Īsāk sakot, daudz jautājumu un 0 skaidrības kāpēc šis jaukais sarunas pavediens tā arī netika risināts vakardienas raidījumā. 

leo  projekts@eriga.lv  18:43  |  18.02.2010.

Jaa par Rigas Satiksmi sen vajadzeja algas nopubliceet, tagad februara menesi grib atlaist stradniekus- kvalificetus, un pec tam gatavos nakosos atlaizamos un ari stradniekus, kuri uznemuma viens otrs nostradajis visus gadus un kuriem taa ir pirmaa un vienigaa darba vieta, tadu ir daudz 

zbk    02:40  |  19.02.2010.

leo, Nu es par Rīgas Siltuma rīcību nebrīnos. Tajā esošās (toni nosakošās) amatpersonas ir dikti nejaukas personas. Tikpat nejauka starp citu ir VIDa galvenā informātiķe. 

2@2.eu  10:49  |  19.02.2010.

Daži te izsakās, ka netic tāda 4ATA eksistencei vispār! Es arī pieņemu, ka pilnīgi varētu gadīties, ka šo nosaukumu izperēja veiklie zēni jau pēc veiksmīgās operācijas - pilnīgi pamatoti pieņemot, ka būs arī liels līdzjutēju un applaudētāju skaits. Viss varētu risināties arī apmēram tā... Iespējams, ka kāds developers jau agrākā EDS izstrādes stadijā ir "atsaucies" uz augstas VID amatpersonas (kuras?) lūgumu to caurumiņu atstāt. Un tas caurumiņš arī, iespējams, jau sen un pa mazumiņam šīs amatpersonas interesēs ir šad un tad klusu un nemanāmi ekspluatēts. Un tā tas arī klusi turpinātos, ja ne šī liktenīgā sagadīšanās - skurbulī izpļāpāšanās cilvēkiem, kas spēja novērtēt šāda cauruma potences. Pilnīgi pieļauju, ka realizētā datu nopumpēšanas akcija nebija nekad iepriekš plānota un pat sapņos rādijusies (nebija jau tehnisku iespēju), bet pēc šādas nejaušas vērtīgas informācijas saņemšanas tika uzcepts atbilstošs sākotnējais plāns vismaz pamēģināt to "paurbināt"! Bet nu, ja tie lohi - VIDa admini nejēdza pat elementāri ar loģisku skatu pakontrolēt pieslēgumu logfailus un noreaģēt uz faktu, ka pēķšņi no NE Latvijas IP adresēm SESTDIENĀS un SVĒTDIENĀS tik aktīvi pumpēti ĀRĀ (nevis ievadīti iekšā) no DB dati lielos apjomos, tad nu skaidrs, ka nieze var parādīties pamēģināt novilkt visu, ko dod - "avos" tur kaut ko pēc tam no tā visa var izrakt noderīgu. Varbūt tikai pēc tam ir radusies idea fix par 4.ATA. un noformulēti tās cēlie mērķi! Nu kaut kā tā ;}} 

belge  just4@inbox.lv  15:11  |  19.02.2010.

Lai gan neatbalstu 4ATA darbības attiecībā uz datu lejupielādi, bet tas, ka viņi uzskatāmi parādīja uz esošo debīlismu Latvijas institūciju vadībā, to apātisko slavas un un panākumu apreibinājuma stāvoklī esošajiem priekšniekiem, uz viņu nespēju pieņemt kaut kādus lēmumus, uz to bailīgumu un nodevību publiski atzīties pieļautajās kļūdās, par to vien viņu priekšā noņemu savu cepuri no galvas. 

Leona    16:59  |  19.02.2010.

respekteju NEO un Domburi:)) 

Mirga    17:57  |  19.02.2010.

Jūs esat gaismas stars tumsības valstībā.Tauta ar Jums!Lai mums visiem izdodas! 

Māris    21:08  |  19.02.2010.

ieteiktu kādam uzņēmīgam cilvēkam izveidot mājas lapu, kur JEBKURŠ Latvijas pilsonis brīvi var pievienot teiksim interesējošās personas identifikācijas datus (ne sensitīvos datus, bet piemēram kādu kodēšanas variantu) un pārkāpuma/aizdomu aprakstu. Piemēram, ja mēs visi skaidri zinām, ka Maxima maksā algas aploksnēs un tā ir sistēma, 4ATA pārbauda šo info un npdod žurnālistiem. Skaidrs, ka pašiem 4ATA nebūs fiziskas iespējas pašiem uz šariņu kaut ko kliedzošu atrast,vajag zāles (tautas) palīdzību. Ja VID nemāk vai negrib atrast algas aploksnē, tad darām to visi kopā, jo es personīgi negribu, ka man ir jāmaksā par "aplokšņu algu" vecāku bērnu skološanu utt. Kā mēs zinām, aplokšņu algas kropļo konkurenci. Būtu ļoti jauki, ja kāds uztaisītu speciālu raidījumu, kur tiek atmaskoti mūsu tagadējās partijas. Pats galvenais ir informēt padebilos LV iedzīvotājus, kas balsoja par TP, Baķkām, Šlesakoviem utt. Es personīgu vēlos, lai vēlēšanās netiktu NEVIENA no tagadējām partijām. Ja kāds var, lūdzu paņemiet priekšā Valsts iepirkumu DB (atsevišķs projekts). Taisām revolūciju, paldies kungi, Jūsu afēra ir daudz interesantāka par nemitīgo gaušanos delfos, tvnet utt. Taisām realitātes šovu :) 

Lauris  waphaos@gmail.com  10:53  |  20.02.2010.

Izlasot šo interviju un noskatoties raidījumu,mati ceļas stāvus,redzot kāds ir kompetences līmenis mūsu IT valsts sektorā,un kā ziepju gadījumā reaģē par to atbildīgie.Gribas ticēt,ka normālā valstī par šādu nolaidību ar mietu patriektu iekšējās drošības "speciālistus",lauztu līgumu ar softa izstrādātājiem,un godprātīgi atkāptos arī VID vadība.Pie mums pat tv tiešraidē neviens kā parasti ne par ko vainīgs nejūtas,un vienīgi "Exigen" pārstāvis izskatījās nedaudz sašauts,un bija jau arī par ko.Diemžēl pārējie atbildīgie neizskatījās,ka īpaši daudz kaut ko saprot no tā,ko vispār runā.Jācer,ka DP un prokuratūra tagad nemetīsies virsū Neo un pārējiem,kas atklāj šādas lietas,tieši izdarot viņiem pakalpojumu,nevis mēģinot kādā veidā nodarīt kaitējumu.Bet tomēr ja tas arī notiks,tad neko kaitniecisku pierādīt tāpat nevarēs,jo šāda datu iegūšana nevar tikt kvalificēta kā laušana.Ikviens nejauši izmainot URL parametrā attiecīgo ciparu,var tikt pie pavisam cita dokumenta,un neuzzināt,ka jau ir ieskaitījies "hakeros".Arī Neo,cik var saprast,izmantotais palīgskripts ir visparastākais CURL grabberis,kādus parasti izmanto,kā tradicionālā pārlūka aizstājējus,lai padarītu ērtāku lapu apskati un interesējošās informācijas apkopošanu.Darbojas pēc tā paša principa,un ne ar ko servera uztverē neatšķiras no ikdienišķa lietotāja pārlūka.(Log failos parādīsies kā Internet Explorer,Opera,vai Mozilla)Nekas nelikumīgs tas nav,un jebkurus CURL parametrus iespējams uzstādīt pēc attiecīgās lapas prasībām,tajā skaitā SSL savienojumu un Cookies,kā arī automātiski ielogoties sistēmā.Nedaudz uzlabojot skriptu,nav nekādu problēmu viņam likt ciklā lādēt visas lapas pēc kārtas,pamainot attiecīgo lapas id,un nekāda laušana tā nav.Ja reiz tā ir autorizēta zona,tad softa izstrādātājiem tas vēl jo vairāk bija bija jāparedz kā likums Nr.1,ka jebkuri lietotāja padoti(un īpaši GET) parametri ir jāfiltrē,un nekādas izmaiņas nav pieļaujamas.Tas pat pirmkursniekam ir skaidrs,ka tik banāla kļūda tik atbildīgā sistēmā ir vienkārši kaut kas neiedomājams.Tas rada bažas par to,kādā līmenī vispār viņa ir izstrādāta,un cik droši ir pārējie Exigen simtiem tūkstošu vērtie darinājumi.Un pats anekdotiskākais ir tas,kā sistēmas administratori vispār varēja nepamanīt tādu trafika pieaugumu un dokumentu lejupielādes,kurām log failos un pašas sistēmas statistikā(gribētos ticēt,ka tāda vispār ir) vajadzētu uzrādīties nepārprotami.Īpaši ja redzams,ka failu pieprasījumi iet secīgā veidā viens aiz otra id+1,un vēl pie tam no citu valstu IP adresēm.Vai nu tiešām tā ir bijusi apzināta nolaidība un nevēlēšanās neko redzēt,vai arī totāla nekompetence gan no uzturētāju,gan auditoru puses.Šis gadījums vairāk kārtējo reizi rada aizdomas,kā tiek tērēta nodokļu maksātāju nauda,realizējot lielus IT projektus,un rada priekšstatu,ka IT pie mums ir viena no jomām,kur var slēgt komplicētus līgumus,un gāzt iekšā naudu kā caurā mucā,tādā veidā bez liela riska piepildot kabatas visām iesaistītajām pusēm.It kā nepietiktu jau ar bēdīgi slaveno E-parakstu,kurā arī dziļāk parokot var ne mazums interesantu lietu atklāties. 

Miky    15:06  |  22.02.2010.

Wow. VID uzlauza!!! Un ko tur atrada, ja atrada! Cilveki visu svarigo noslepushi pirms vispar sper soli VID virsiena!! Ja kautko atrada, ko shaubos, jo netikai jaspej noladet, bet arii atshifreet un interpreteet tos datus, tad tie fakti un cipari un vardi un parejais atbilstis loti labai kartibai, pataisot sho informaciju lielako ties nesvariga! Un vai nav vieglak vienkarsi kadam darbiniekam uzjautaat un ieguut visu nepiecieshamo info ko veelas, proti par mazu atliidziibu! Saprastu buutu uzlausis KNAB, tad vareetu lieliities! Proti ja veel buutu speejiigs! Tas viesiem intresetu, kas aiz kura varda taja plauktinja tur sleepjas! Un ps. Protams, ja Lv hakeris izvelesies nicku tas bus Neo! Viss viena liela parodija, bet savu tomer sasniedza - 15 min of fame! 

coolzero  ano@nymous.local  01:26  |  23.02.2010.

4ATA grupeejuma riiciibu piniibaa atbalstu liidz briidim kameer netiek radiitas briesmas cilveeka dziiviibai publiskojot shos datus. 4ATA darbiiba neuzskatu ka var buut sodiita, jo dati grupeejuma pilniibaa tika padoti uz paplaates. VID publiskoja pieejus datus visiem intresantiem apmekleejot DEMO verisju, bet tikai zinaataaji IT droshiibaa un programeetaaji redzeeja ka sisteemaa ir caurums un izmantoja ar VID atljauju ieguut shos datus. Ja godiigi es pat uzskatu ka grupeejums pat nenojauta kam tad iisti vinhi ir pieklhuvushi sisteemaa liidz saaka petiit ieguutos datus, peec kaa saakaas masveida lejuplaade. Atbildiiba ir jauznhemas pirmaamkaartaam IT cilveekiem un tieshaak VID droshiibas administratoram - dienas nolikums visiem droshiibniekime ir peetiit meeghinaajumus ielauzties siteemaas un aizdomiigais trafiks. Kaa VID admini neieraudziija ka nakti ir stipri paaugstinaats trafiks?!!!! man nav ne jausmas - laikam dzer darba laikaa. Fenominaali admini stradaa vid - laikam studentinhi bez prakses. Bet tas tikai pienheemums no manas puses - bet visi droshiibas admini man piekritiis ka aizdomiigi lielais trafiks nakts laikaa, liek sisteemas sleegt nezidomaajoties uzreiz. Latvijas IT ir neaizsargaata pret kibernoziegumiem, jo IT valsts iestaadess tiek samazinaata pamatiigi, ir pat taa ka IT cilveekus paarmet uz VAS, lai tikai tie neatrastos shtataa. IT Latvijaa nav centralizeeta. IT droshiiba ir nodota katras iestaades pasha zinhaa. IT izmanto programatuuru kas nav drosha pret WAN (Wide Area network) kopsh dzimshans (Microsoft produkcija) (Kapeec lielvalstis izmanto to kas nav Microsft - naudas deelj? - juus klhudaties) IT produkcija un servisi ir daudz un visi veelas nopelniit - Latvijas likums ir tik stulbs ka ljauj piedaliities riska sisteemas ziveidei jebukurai firmai kurai ir programeetaju birojs (bet kaa zinaam programeetaaji ir pastulba tauta jo no administreeshanas un sisteemu droshiibu viedoklja nejeedz - galvenais ir produkts gala lietotaajam) Kapeec neveidot latvija valsts IT centru kur buutu saverveeti latvijas programeetaji un admini, kaa arii cilveeku grupu kas paziistami "eetiskie hakeri". Galvenais taads birojs jau ir - VITA (tikai tas ir jaapapildina un jaulabo - par sho baazi nekas vairs nevar buut labaaks) Labumi: visa nepiecieshamaa programatuuru buutu izsttradaata uz vienotas platformas, buutu iespeeja to savietot 100%, droshiiba jautaajumi tiksti programeeti no avota, nevis peec tam kad gala produkts jau ir ar skaistajaam ikoninhaam, droshiibas sertfikaati butu pashiem savi, neviss treshaas personas, vai visslabaak to nopirkt no strptausk atziita CA (Certificate Authority)nevis izlamntoti LAtvijas Pasta. Bardaaks ir valstij tas ir 100% - pie IT daudzkaart ir cilveeki kuriem IT ir "3 klashu izlgliitiiba". Shie 4ATA bija ziedinhi, bet es katru dienu eju ar baileem uz darbu zinot ka IT ir neaizsargaats latvija kopsh avota - un IT cilveekus kuriem tieshaam shis darbs ir hobijs un darbs reizee - nauda mazaak intresee, bet jaasaprot ka IT ir jaatistaa jo kibernoziedzinieks ir attistiejies daudz vairaak. 

aklais  vilnis19@inbox.lv  01:26  |  24.02.2010.

taa vien gribas to rauseeju aldzinjas redzeet-lai nepuush miglu aciis skatiidamies,kaut gan sen nevienam neticu,jo pasham sava laime vien jaaizciina.bet ir arii iznjeemumi... 

vasjad    21:22  |  16.05.2010.

Interesanti sanāk - lai atrastu Neo, kurš darbojās pretlikumiski, tika darītās pat nelikumības. Bet nelikumiskas darbības to, kurus Neo atmaskoja NETIKA partatrauktas. Pret viņiem nav ierosināti "krimpročiki", tos neapcietināja, nepiespieda atmaksāt nelikumīgi saņemto naudiņu. Ja viņus baidītos tikai "polciki". VIDā, KNABā arī vajadzētu zināt par to tumšajiem darījumiem". Un klusēja. Tikai to, kurš nopubliskoja šos datus, saņēma ciet(umā). Un pat nesenais cīnītājs pret nejēdzībām klusēja. Un kā viņam neklusēt, ja parādsaistības ir LIELAKĀS, nekā viņa oficiālie ieņēmumi. Sapratu - marsiešiem tā var gadīties. Tā tiem ir parasta lieta! Tur, Marsā. Bet tomēr, manuprāt, tas viss nozīmē, ka Latvija ir mafiozākā valsts Eiropā un pasaulē. Sliktākā par Itālijas mafiju, ALkaidas teroristiem un Irānas kodolprogrammām kopā! Un vajag lai starptautiskie spēki šeit ievestu kārtību - apcietinātu Saeimu, ievestu sankcijas pret firmām, kuras dibināja valsts mafiozi. Lai apcietina to rēķinus pasaulē. Lai mūsu vadoņus ar radiem iekļauj nevēlamo personu sarakstos un nekur ārpus Latvijas neielaiž. Bet tad es sapratu, ka visi šie cīnītāji ar terorismu, pret mafiju tādi paši, ka mūsējie. Tiem vajag tikai naudiņa un labklājība. Un dabūt sev vārdu. Bet ar sīko Latviju neko nedabūsi. Un t.p. lai tā grimst savos plānprātīgos grēciņos. Bet galu galā ir tikai vienīgais skaidrojums, kāpēc Latvijas zagļus aizstāv un ļauj tiem darboties kā tie grib. Neo ira mākslīgā intelekta speciālists. Un viņš atrada materiālus savā specialitātē! Bet nevienā likumā nav pantu par mākslīgā intelekta kriminālvajāšanu!!! Pat analīzes no tiem nedrīkst ņemt! Jo tie ir mākslīgie intelekti pēc būtības un tikai pēc tam pilnvarnieki, padomnieki, "Rīgas siltumu", "Rīgas ūdeņu", "Rīgas kanalizāciju" un citu "Latvijas iestāžu” darbinieki. Bet ja gribat uzzināt mākslīga intelekta īpašnieku vārdus - tad un lasiet Neo publiskotus datus par tam "personām" (mākslīgā intelekta īpašniekiem), kuru algas pārāk lielas - neatbilstoši lielas. Un nav samazinātas tā, ka to vajadzēja izdarīt. Bet Neo tad vajā par mākslīgā intelekta tīkla Latvijā atmaskošanu! Jo viņš pierādīja, ka šeit pat primitīvais mākslīgais intelekts, kuram vajadzīga tikai lielā alga, var sasniegt augstus amatus neatmaskoti! Ir vēl viena lieta. Mākslīgais intelekts nav cilvēks, kaut ne ar ko no cilvēkiem neatšķiras, izņemot savu vēlmi saņemt daudz naudas neparko un stulbumu kopā ar tā plānprātīguma aizstāvēšanu no valsts puses! Tāpēc šo MI iespējams ne tikai publiski nosaukt par primitīvo kasti, bet mazliet paskrāpēt tā peri un satricināt smadzenes. T.k. MI smādzeņu nav, satricinājuma nebus! Un vēl varat pasmieties par MI īpašniekiem, paņemot Neo publiskotus datus par MI īpašnieku nozīmētām algām. 

vasjad    21:26  |  16.05.2010.

Un mākslīgie intelekti valda arī pasauli - pat vislielākās un varenākās valstis? Kā jūs domājāt - tas tā IR!? 

Komentāri:       
Lai pievienotu komentāru, mājas lapas drošības apsvērumu dēļ, ievadiet zemāk attēlā redzamo 4 zīmju kodu. * e-pasts tiks uzrādīts pie komentāra

         Dalibnieki         


Autors: