Šeit pieejami „Kas notiek Latvijā?” vadītāja un redakcijas raksti saistībā ar raidījumā apspriesto vai citām aktualitātēm. 18.04.2024.
 
Pēc raidījuma „De facto” sižeta par datu noplūdi no Valsts ieņēmumu dienesta elektroniskās deklarēšanas sistēmas, ar „Kas notiek Latvijā?” redakciju sazinājās cilvēks, kas sevi sauc par Neo, ceturtās atmodas tautas armijas (4ATA) Kibernodaļas vadītāju, un piesaka sevi kā datu noplūdes īstenotāju. Atsaucoties uz Latvijas medijos publicēto, viņš piedāvāja sīkāk izstāstīt par VID datu noplūdi, to iespējamo izmantošanu. Ilgstoša sarakste čata formā noslēdzās ar vienošanos, ka daļa no šīs sarakstes publicēta intervijas formā pirms „Kas notiek Latvijā?” raidījuma par šo tēmu. Intervijas tekstā nerediģētas saglabātas čata formāta īpatnības un stilistika.
Ugis  duch@inbox.lv  23:36  |  17.02.2010.

Paldies! 

Malači  malacchi  23:44  |  17.02.2010.

Pumpē, Jānīt, kuģīts nāk! 

martins    23:52  |  17.02.2010.

P.S. šovakar pēc ilgiem laikiem KNL bija skatāms, nedaudz pārsteidza neatkarīgie eksperti varēja taču vairāk un tiešāk atbildīgās personas izgaismot :) P.P.S. pēdējie raidījumi tādi jēli bezzobaini ar tukša ūdens liešanu salīdzinājumā ar šodienās raidījumu. 

antons    23:56  |  17.02.2010.

......Kaut kā neiet kopā armijas ģenerāla gudrā vīra tēls un pēdejais teikums par Finka pareģojumiem.... ............. Ja tas ir pareģojums par to, ka latvieši atbrīvosies no krieviem , bet Finkam nezināmā veidā, tad mērķis 4ata ir pareizs. Jāsoda visi bāleliņi, kuri pēc krievu pavēles, īsteno te SlāvLATVIJU sapni impēritu. Īsteno seno krievu impēristu sapni pieslānīt Latviju ar krievu ordām. 

Piepe    23:59  |  17.02.2010.

Tik primitīvus back-doorus neviens speciāli neiebūvē, tā ir elementāra nolaidība vai ticamāk, apzināta kaitniecība. Un tik masīvu, sistemātisku trafiku pa naktīm neviens nepamanīja, jo droši vien "optimizēti" tika parastie ierindas admini (kuriem logfaili būtu jāčeko) nevis IT nodaļas vadība, kurš teļukā izskatījās kā aptaisījies. 

antons    00:11  |  18.02.2010.

Par eds. Noslēdzu līgumu. divus gadus sistēma manu atskaiti nevarēja piereģistrēt. Arī konsultanti nepalīdzēja.Ta nu sniedzu ar roku. otrā pusē to visu ievadīja ar roku? Kasnotiek VID? 

Ieva    08:31  |  18.02.2010.

Pēc ilgiem laikiem kolosāls raidījums vakar bija. No sākuma līdz pēdējam brīdim. Jakānam tagad vajadzētu nošauties.Ja vēl kaut nedaudz atlicis goda prāts, bet viņš droši vien vēl nav atmetis domu par tiesāšanos, lai paliktu amatā. Te vajadzētu piesaistīt satrptautisku uzmaību un pirmkārt jau ES. 

Buks    08:44  |  18.02.2010.

Nošauties vajadzētu nevis Jakānam bet viņa IT direktorei- tur uz mūžu ieceltajai I.Bērtulsonei. 100.panta kadros viņa izskatās vnk dievīgi. Pat NEO komentāros pavīd korekta norāde, ka viņa tajā amatā ir pārpratums. Bet cik tādas blondīnes tādos amatos ir vēl citur.. 

Jurģis to aka    08:56  |  18.02.2010.

ne jau 7,5 GB tika pārlādēti bet ap 120 GB un 7,5 miljardiem ierakstu! 

Jurģis to aka    08:56  |  18.02.2010.

7,5 miljoniem... atvainojiet 

eu    09:03  |  18.02.2010.

Rezumējums: VID nav neviena vainīgā Exigen nav neviena vainīgā Auditori nav neviena vainīgā Bet likuma pārkāpums ir noticis. Manuprāt pat kaķim skaidrs ka VID IT departamenta vadītājs ir tikai un vienīgi vainīgs. Viņš/-a jau neatkāpjas jo zin ka darbu nedabūs. Loģiski ka IT departamenta daļas vadītajam tiek nodoti dati un viņa pienākums tos sargāt - šai gadījumā pilnībā izgāzies un jāatlaiž no darba - kas tur tā kaut kāda vecene nav kas kādam mīļākā? 

to  Voiceless  11:07  |  18.02.2010.

Izklausās, ka cilvēks ir ļoti sakarīgs. Bet par to \"caurumu\" 1) vispirms jāsaprot, kad tas ir parādījies un cik ilgi tas ir bijis (to vajadzētu varēt izsekot diezgan viegli pie izstrādātāja vai pašā VIDā paskatoties vecās versijas) 2) kārt pie zvana izstrādātāju, jo tas tomēr ir ļoti nolaidīgi pieļaut šādu kļūdu... ------------------- Pats esmu strādājis kā DB aplikāciju developeris DATOs (gan pasen) un ļoti ieinteresēti sekoju šai "sāgai". Mans priekštats pēc visa dzirdētā ir, ka šeit NAVv developeru kļūdas klasiskā izpratnē! Kā jau Ivars skaidroja KNL tiešraidē, nav izslēgts "slēdzītis". Kas tas par slēdzīti? Nu populāri skaidrojot, izstrādes stadijā pirmkodā ir daudzi koda fragmenti, kas domāti tā saucamajai skaņošanai (debugging) stadijai, kad izstrādātājiem vajag redzēt visādus papildus parametrus un datus, lai sekotu līdzi aplikācijas darbībai. Šādus papildus koda gabalus parasti nemaz nesviež āarā no gala koda, bet "ieslēdz" vai "izslēdz" no izpildāmo procedūru secības ar kāda parametra/u vērtības maiņu (teiksim no "false" uz "true", no 0 uz 1, utt). Tad nu manuprāt, kāds no šādiem parametriem ir palicis nepārslēgts uz production statusu! Kāpēc tas tā - tas jau ir interesants jautājums! Vai vienkārši paviršiba, vai kāds (kā dzirdēts - augsts VID ierēdnis) "pastimulējis" šādu aizmāršību ;}} 

>>  Ivars  11:14  |  18.02.2010.

Velviens pavediens miličiem. šķiet irakstu var dabūt tikai no ltv.lv -------------- Varētu domāt, ka sižetus no ltv.lv arhīviem varētu novilkt tikai no LV IP adresēm! Un ja pat tā butu - kāda problēma pieslēgties caur proxy. 

>>  zvz  11:22  |  18.02.2010.

zvz 15:29 | 17.02.2010. Paldies par interviju! Pateicoties publicētajiem ID numuriem, apskatījos kāds informācijas apjoms ir aizplūdies par manu uzņēmumu 4ATAi. Tātad, tie ir kopskaitā 6 dokumenti, kas iesniegti laika posmā no 17.decembra, 2009 (#73017XX) liidz 12.janvārim, 2010 (#74980XX). Un tie ir uzņēmuma dati par novembri un decembri. Tāpēc nākas secināt, ka tik plašs nemaz tas informācijas apjoms nav savākts, lai varētu sākt vilkt paralēles starp atalgojumu izmaiņām un visām citām potenciālaji noderīgajām un kliedzošajām atklāsmēm. Cik sapratu no medijiem, tad pagaidām 4ATA lepojas ar informāciju par oktobri (nedaudz), novembri, decembri, janvāri (mīnus 2 nedēļas, kuras pietrūka līdz real time). Un vēl: ja numurs (#73017XX) ir izveidots 17.decembrī, tad kā pie tā 4ATA varēja piekļūt jau šajās oktobra beigās? --------------- Tev nu gan galvā pilnīgs sviests! Tas, ka par tavu uzņēmumu ir novilkti tikai 6 dokumenti (ar ļoti augstiem ID numuriem) nemaz nenozīmē, ka par citiem nav novilkti daudz vairāk dokumentu. NEO jau skaidroja, ka vilkšanas beigās sākās problēmas, bet sākotnēji (oktobrī) viss nāca daudz labāk (ar mazāk atteikumiem) un secīgāk. Un tavus dokumentus jau viņi nenovilka oktobrī, bet acīmredzot visa pasākuma beigu daļā - tātad janvārī. 

>>  rr  11:28  |  18.02.2010.

To, ka viņiem tik ilgu laiku vajadzēja, lai atrastu caurumu, varbūt var izskaidrot ar to, ka nav nemaz tik viegli aizdomāties līdz tik smieklīgam un stulbam caurumam. --------------------- Kāpēc jūs pieņemat kā aksiomu, ka viņi vispār to caurumu meklēja un pie tam ilgi? NEO jau teica, ka par tā eksistenci uzzunāja pilnīgi nejauši! Droši vien tikai tad arī radās ideja "pastrādāt" arī šajā virzienā... 

;;;    11:38  |  18.02.2010.

:)) ako te visi šūmejas, īpaši neiedziļinoties šitajā visā, godīgiem cilvēkiem nav par ko uztraukties, es tā domāju, nu uzzinās kas un kā nu kas no tā, bet brēc jau kas.., kam ir ko slēpt. 

>>  aka  11:56  |  18.02.2010.

1. Ja pienjem, ka 7,5GB apjomaa dati ir nokopeeti no EDS Web lapas, tad tas ir dariits ar skriptu paliidziibu, nevis kaads leenaa garaa mainiija ciparinjus URL-aa paarluuka programmaa. 2. Ja tas paveikts ar skriptu paliidziibu, tad to visdriizaak paveica iisaa laika posmaa. 3. Datu apjomu 7arpus GB noteikti vajadzeeja savlaiciigi pamaniit ugunsmuura log-os. 4. Cik ilgi tiek glabaati ugunsmuura log faili? Pagaidaam log glabaashanas laiku nenosaka ne MK noteikumi, ne LR likumi. ----------------------- Nu par tiem apjomiem vēl varētu pastrīdēties, vai tie ir pamanāmi. Ja vilkts 3 mēnešu laikā, tad iznāk dienā rupji runājot 1,2 GB. Ja ir desmitiem, ja ne simtiem VIDa klerku, kas strādā ar sistēmu + vēl desmiti tūkstošu ārējo lietotāju, tad tas varbūt arī tā var nekrist acīs. Jautājums tomēr ir par ievadīto un pieprasīto datu apjomu proporciju. Un vēl datu plūsmas apjomiem brīvdienās - Neo saka, ka vismaz sākotnēji strādājuši tieši vīkendos. Nu bet visfantastiskāk adminu nolaidību tomēr raksturo datu apmaiņas pieprasijumu apjoms no NE LV IP adresēm!! Visticamāk, 4ATA ir lietojoši high anonimity proxy (vai proxy chainu) un maz ticams, ka pēdējais proxis ir no kāda lv domaina. 

;;;;    12:28  |  18.02.2010.

+ smieklīgi ir tas, tik nezinu kā to pareizi pateikt, bet - paņemti dati no valsts DB, lai tos izmantotu valsts interesēs, repspektīvi tātad tur ir dati arī par nelikumībām ,ko sargā pati valsts, kā arī nedara neko ,lai tādas lietas novērstu. repektīvi valsts piesedz likumpārkāpējus . 

krā    13:09  |  18.02.2010.

Paldies par interviju! Atskatoties, šis gadījums izskatās tikai pēc viena posma notikumu ķēdē kopš 1991.gada, kad it kā izcīnījām, it kā nodibinājām Latvijas Republiku. (Kremlis taču, nikni rūkdams, izlaida no zobiem Baltijas valstis tikai tāpēc, ka saprata, ka ar tankiem šoreiz nesanāks. Tāpēc nolēma nodibināt it kā neatkarīgas valstis.) Tūlīt tika nodibināta partija Latvijas ceļš, kuras likumdošana un darbība visu šo gadu garumā bija mērķtiecīgi vērsta uz Latvijas valsts nozagšanu, izpostīšanu un laipnu nogādāšanu atpakaļ Kremļa paspārnē. Rūpniecības izpostīšana, lauksaimniecības gremdēšana, cukura nozare, Parex, miljonu miljoni, kas izkusuši kā sniegs pavasarī... Nekas no tā nav nejaušība vai nesaimnieciskums. Valdošo vienaldzīgā klusēšana arī par šo gadījumu tam ir skaidrs apliecinājums. Viss notiek pēc plāna. Nupat atkal sākusies sacensība par to, kurš turpmākos gadus tiks pie iespējas postīt Latvijas valsti... Vai tad ir vēl kāds Latvijā aizķēries, kurš ticētu tam, ka valstī veiktas strukturālas reformas? Aizejiet uz Stockmani Trako dienu laikā! Exigen netiekot galā ar lielo darba apjomu... Lai samazina tauku slāni un pieņem profesionālus speciālistus. Tāpat kā citās iestādēs, visticamāk, Strādājošo skaits samazināts līdz minimumam, lai kungi ar savām blondīnēm varētu saglabāt algas. Kā izskaitļos izzadzējus? Kas tur ko skaitļot - zaga un zog taču visi, kas vien tiek kaut kam klāt... Arī neadekvātās algas visām administrācijām ir valsts nozagšana. Strādājošie, kuri dara reālu darbu, vispār netiek atalgoti, tās nav algas, ko viņiem maksā, bet izdzīvošanas pabalsti (lai galīgi nemirst nost). Lai veicas 4ATA! Varbūt patiešām viss vēl nav zaudēts. Cerība mirst pēdējā... 

4ATAi!    13:28  |  18.02.2010.

ja jums vajag kādu , kas palaidīs IT to jūsu info, sūtiet šurp! :) Palaidīšu uz "'savu galvu"":P B**n, noriebies tās ņemsanās par informācijas slepenībām utml.(tiem KK ar kauna nav! Tiesā sūdzēšot!). ES kopš 1991, gada domāju, ka ja arī mums nav ne neatkarība, ne īsta pašnoteikšnās, tad vismaz VĀRDA u UZSKATU BRĪVA puašanas brīvība IR!!!!! A te vēl draud, ka par INFO publiskošanu aiz restēm tupinās!!! 

Komentāri:       
Lai pievienotu komentāru, mājas lapas drošības apsvērumu dēļ, ievadiet zemāk attēlā redzamo 4 zīmju kodu. * e-pasts tiks uzrādīts pie komentāra

         Dalibnieki         


Autors: