Šeit pieejami „Kas notiek Latvijā?” vadītāja un redakcijas raksti saistībā ar raidījumā apspriesto vai citām aktualitātēm. 19.04.2024.
 
Pēc raidījuma „De facto” sižeta par datu noplūdi no Valsts ieņēmumu dienesta elektroniskās deklarēšanas sistēmas, ar „Kas notiek Latvijā?” redakciju sazinājās cilvēks, kas sevi sauc par Neo, ceturtās atmodas tautas armijas (4ATA) Kibernodaļas vadītāju, un piesaka sevi kā datu noplūdes īstenotāju. Atsaucoties uz Latvijas medijos publicēto, viņš piedāvāja sīkāk izstāstīt par VID datu noplūdi, to iespējamo izmantošanu. Ilgstoša sarakste čata formā noslēdzās ar vienošanos, ka daļa no šīs sarakstes publicēta intervijas formā pirms „Kas notiek Latvijā?” raidījuma par šo tēmu. Intervijas tekstā nerediģētas saglabātas čata formāta īpatnības un stilistika.
nu ja    16:14  |  17.02.2010.

Nu baigie malachi- man prieks, ka dazhs labs Latvijas visvarenais tagad naktiis varbuut negulj! Tad nav tie letinji taadi, kuriem pa ausiim valdoshaa klikje braukaa un shie tik snauzh. 

Aija  Džo  16:22  |  17.02.2010.

oi, tēls ir lieliski nostrādāts, Finks iederas, jo Latvijas tauta ir ļoti predisponēta uz šādām lietām. Ir daudz elementu, kā seriālā, lai katru uzrunā :) 

zvz  ding  16:23  |  17.02.2010.

nu, cik es spriežu pēc paša izveidotajiem dokumentu numuriem, viņiem nav īsti pamata tik ļoti lepoties. Ja vien sistēma "gudri" neģenerē ID numurus random secībā :) 

Elizabete  zvz  16:28  |  17.02.2010.

Nez kas te ar tiem kodiem. Jau 3 reiz sūtu ziņu un vadu kodus, bet nekas nesanāk: Jūs pārpratāt. NEO teica, ka ir nokopējis visus EDS datus "jebkurus numurus no 1 līdz 7400000 ", nevis tikai no oktobra. Ja jau no 1 numura, tad no EDS uzstādīšanas sākuma. Cita lieta, ka šo datu apstrādei patiesi vajag kādu programmu, nu vismaz kaut vai to pašu VID uzstādīto audita programmu SESAM, lai datus sagrupētu un analizētu. Un jāzina, ko atrast un kāpēc. Ja tos tagad ir savākusi kādas partijas jauniešu grupa, tad ar politiskiem atklājumiem jau nekas nebūs līdzēts, "ne pašam, ne sašam". Būtiskākais šajā atklājumā - VID IT sistēmas drošības riski un fakts, ka kāds no VID (it kā nepolitiskās)vadības zināja par šo caurumu un pa vakariem no mājas kontrolēja savu politisko pretinieku darījumus. Vismaz varēja to viegli darīt. Un tikai. 

rr    16:29  |  17.02.2010.

To, ka viņiem tik ilgu laiku vajadzēja, lai atrastu caurumu, varbūt var izskaidrot ar to, ka nav nemaz tik viegli aizdomāties līdz tik smieklīgam un stulbam caurumam. Es gan nedomāju, ka šiem datiem ir kāda vērtība priekšvēlēšanu laikā. Cerams, ka šī informācija būs noderīga tautai. Katrā ziņā šādi darboņi Latvijai ir vajadzīgi, bet labāk likuma pareizajā pusē. 

aksels    16:33  |  17.02.2010.

Neo izklausās pārliecinošs. Cerams, ka arī Domburšovā būs uzaicināts kāds zinošs un neieinteresēts IT speciālists, kas varētu uzreiz atsēdināt bullšita stāstītājus. Domburs ir labs žurnālists, bet IT lietās var nemācēt nolikt pie vietas muldoņas. Klausoties Gudeli utml. 'speciālistus' runājam par IT lietām ausis tinas čokurā. 

raimo    16:38  |  17.02.2010.

tiešām ceru ka cilvēks darbojas kādu cēlāku mērķu vadīts un ka info nolādēts ir pietiekamā daudzumā un par "pareizajiem" cilvēkiem vai uzņēmumiem... tagad tik jāseko valdības visdariem, vai šamējie "savējos" nepiesegs (ja ir ko) pieņeot kādu ārkārtas rezolūciju un pasludinot šo informāciju par k-kādā veidā slepenu un tā izmantošanu/publiskošanu par kriminālpārkāpumu......kas protams izbrīnu neradītu. 

Labais    16:46  |  17.02.2010.

Super intervija! Sen nebiju neko tik interesantu lasijis. Malaci 4ATA! Gaidam "kaut ko lielāku"! :) 

Kārlis  kgramber@windowslive.com  16:49  |  17.02.2010.

Citējot: Neo: "un 19280 gadījumos dokuments ar attiecīgu numuru neeksistēja (izdeva kļūdas paziņojumu)." Vēršu uzmanību uz to, ka "neeksistējošs" fails nozīmē dokumentu, kurš ir pārvietots bet ceļš uz to palicis, vai ir pazaudējies pēc ieinterisētu pušu pieprasījuma. Nav faila - nav problēmu ar nodokļiem. Tāpat, kā tiesā - nevar notiesāt, ja nav pierādījumu. 

Patriots  nav@nav.lv  17:00  |  17.02.2010.

Visu cieņu šiem vīriem, ļoti, ļoti ceru ka vismaz dažas izzadzēju pakaļas atmaskos un beidzot iebāzīs aiz restēm !!! 

Roberts  info@lit.lv  17:03  |  17.02.2010.

SunDzi arī neviens nav atcēlis, Mr. Džo... Par tehnisko pusi runājot, šādu caurumu spētu izmantot pat piektās klases skolnieks. Nemaz nerunājot par IT&T pro ar vairāku gadu pieredzi. CURL gan ir vēsture. Džeki varēja mazliet piestrādāt un reizē ar lejupielādi veikt arī arhivāciju un datu apstrādi, bet tas laikam pieredzes un tehnikas trūkums spieda. Anyway, 120GB nav nemaz tik neiedomājams apjoms. Katrā ziņā, puišiem veiksmi, ja vien viņi tiešam domā darīt to, kas būtu pareizi, ne to, kur vairāk maksā kā arī lai dest unknwn thread new thread honest :) 

Buu    17:14  |  17.02.2010.

O! Beidzot labs iemesls nolikt šovakar maliņā lubeni un paskatīties teļļuku :) 

ōmiš    17:33  |  17.02.2010.

Nu, pateikt- tas ir idiots un šitas ar ne pārāk- tas nav arguments. Ja pats ir gudrāks, tad kas to rāda. Drusku neticami tie cipari. Vilkt visu pēc kārtas??? Ko dod mana alga, kas visa ir oficiāla , ar nodokļiem? Kāds nemaksā nodokļus? Tagad daudzi nevar samaksāt. Un, kas ir interesanti- daudz pašvaldību un valsts iestādes nav sanmaksājušas nodokļus. Pašvaldības tagad raud, ka viņiem IIN nepildās, bet pašas par 2009. parādā ne mazās summas. 

*Ang3lBoy*  uldisbikiebuka@orb.lv  17:36  |  17.02.2010.

Manuprāt to jau sen vajadzēja izdarīt!! Tākā tika parādīta dok. Filma par "HAKERIEM" Manu prāt jau sen pastāv hakeru organizācija! Bet maza! Un es jau zinu ka ir tāda! Bet vēlētos uzināt to caurumu kur tas atradies! :) 

Gandalf belij  gb@spam.la  17:48  |  17.02.2010.

bet kā viņi tur izzadzējus izskaitļos? ja neesi čatas VID dumpā, tātad esi izzadzējs?? tur jau nodokļu maksātāji uzrādās. 

Mastermind    17:50  |  17.02.2010.

Kārli - pacenties izlikties gudrs, nesanāca! Tas, ka dokuments nebija, drīzāk liecina par to, ka datubāzē tāds ieraksts jau reiz bijis, bet ir faktiski izdzēsts, nevis pārvietots. Izdzēsto ierakstu ID netiek pārrakstīti ar jauniem datiem, katram ierakstam ID ir unikāls sākot ar tā izveidošanu, bet nebeidzot ar tā izdzēšanu - tas ID paliek vēsturē. 

AIZDOMĪGI    17:50  |  17.02.2010.

Patlaban, izskatās, ka 4ATA ir vienīgie kuri ir "izmantojuši" šo caurumu un kuru rokās visi dati atrodas un tagad ir gatavi uzstāties ka valsts soģi un tiesātāji ... Gandrīz kā no Bonda filmas ... kādu cenu nu tad viņi prasīs? Varbūt tas caurums tika atstāts lai tieši viņi to atrastu? Kādam te būtu kārtīgi jāpameklē lai noskaidrotu, kas šie par tādiem "varoņiem", tautas glābējiem mums gadijušies. Caveat lector! 

Mja    17:53  |  17.02.2010.

Ļoti interesanti. Es domāju, ka lielai daļai žurnālistu un arī lasītāju vai skatītāju pietiktu ar to vien, ka uzzinātu, kādas algas ir valsts un pašvaldības iestādēs, un kāds algu bezdibenis ir starp parasto darba darītāju un starp vadību vai tā teikt, vadībai pietuvinātām personām. Nupat Latvija šausminājās, cik VVF notērējusi kūciņās, es domāju, ka līdzīgas šausmas (varbūt ne gluži kūciņas, bet citi pīrādziņi) būs gandrīz katrā iestādē. Arī tajās, kurās pēc štatu samazināšanas darbinieki ir nolikti strādāt par vēdera tiesu. Ka tikai nesanāk, ka Latvijā atjaunojas linča tiesa? Ka fiziski labi attīstītie sab.transporta kontrolieri, kas nereti smagi piekauj bezbiļetniekus, nu nenolinčo viltīgo Benhemu un partiju ielikteņus... Mja... Tiešām interesanti! 

Ku-Kū    18:16  |  17.02.2010.

Nu publiskos noplūdušo informāciju un kas no tā.Daudzas nesmukas krāpnieciskas lietas ir bijušas publiskotas,bet rezultāts nekāds.Tie paši vēži pārgrupējas un turpina savus melnos darbus.Pieļāvām kļūdas,nākamā saeimā labosimies.Savējie jau savējos neaiztiks. 

Meteorīts 2    18:22  |  17.02.2010.

Ka tik šī nav kārtējā Meteorīta akcija? Pirms vēlēšanām šādas akcijas varētu parādīties bieži, ar mērķi novērst sabiedrības uzmanību no būtiskām lietām. 

Komentāri:       
Lai pievienotu komentāru, mājas lapas drošības apsvērumu dēļ, ievadiet zemāk attēlā redzamo 4 zīmju kodu. * e-pasts tiks uzrādīts pie komentāra

         Dalibnieki         


Autors: