Šobrīd sodu nebūs, bet pēc 1,5 gadiem – „teorētiski” var būt

Lielā sabiedrības daļā šobrīd pastāv šaubas par Valsts ieņēmumu dienesta (VID) spēju iekasēt jauno „dienesta auto” nodokli, un arī 10.februāra publisko debašu „Kas notiek Latvijā?” skatītāji aptaujā visvairāk nobalsoja par versiju, ka izvairīšanos no nodokļa nomaksas neizkontrolēs. Atbildīgajām amatpersonām debatēs bija dota iespēja šīs šaubas likvidēt vai vismaz mazināt, taču atbildes bija nekonkrētas, izvairīgas un pat strīdīgas.

Latvijas Grāmatvedības ārpakalpojumu sniedzēju asociācijas valdes priekšsēdētāja Lienīte Caune centās noskaidrot, kā tiks kontrolēti tādi uzņēmumi, kas nodarbojas ar pasākumu rīkošanu un kuros strādājošajiem darbs ir jāveic gan sestdienās, gan svētdienās. Viņa arī pieminēja situāciju, kad darbinieks pa ceļam pie sava klienta ved bērnus uz skolu. Taču Finanšu ministrijas Nodokļu departamenta direktores vietnieka Andreja Biruma padoms bija vien maksāt nodokli un braukt kā līdz šim. Debatēm turpinoties, viņš paziņoja, ka „mēs nevaram visas situācijas atrunāt” un tā ir darba devēja atbildība.

VID Galvenās nodokļu pārvaldes direktora vietniece Inese Bahanovska arī atklāja maz ko konkrētu. Viņa pavēstīja, ka pārbaudes „metodes mēs izmantosim tās pašas, ko iepriekš izmantojām”, bet nevarēja pateikt ne to, cik iepriekšējos gados pēc pārbaudēm iekasēti nodokļi saistībā ar automašīnu izmantošanu, ne to, cik tematiskajās pārbaudēs šogad plānots iet – tā vietā viņa sāka skaidrot, ka būtiskākā informācija tomēr būs pārskatos, no kuriem VID izdarīs secinājumus, „vai pie šiem uzņēmumiem ir jāiet vai nav”.

I.Bahanovska arī sacīja, ka par sodiem „gribētu tomēr nomierināt nodokļu maksātājus” – bet, lai gan viņa pieminēja to, ka sabiedrībai nodoklis ir jaunums un valdība joprojām skata noteikumus, viņas pamatojums sodu neuzlikšanai bija tāds, ka pirmajos mēnešos VID nebūs informācijas par to, kas ir un kas nav nodokli maksājuši. Kad Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes priekšsēdētājs Armands Krauze izteica bažas, ka, ja uzņēmēji tagad kaut ko nepareizi izdarīs, VID pēc pusotra gada atnāks un uztaisīs uzrēķinu, I.Bahanovska apstiprināja, ka „teorētiski” tas var notikt. Nodokļu maksātāji, protams, paši var vērtēt, vai tas viņus nomierina vai nē.

A.Krauze arī norādīja uz papildus problemātiskiem piemēriem bez pasākumu rīkotājiem. Viņš skaidroja, kāpēc vairumtirdzniecības firmām nav problēmu sarakstīt ceļazīmes, savukārt zemniekam laukos „nebūs ko tur ierakstīt”.

Video: Lienīte Caune, Andrejs Birums, Inese Bahanovska un Armands Krauze par to, kā VID kontrolēs „dienesta auto” nodokļa nomaksu. (Fragments no „Kas notiek Latvijā?”, 10.02.2010.)